Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pre Flašíkovú-Beňovú je neprípustné, aby Bratislavou pochodovali fašisti

Monika Flašíková - Beňová
Monika Flašíková - Beňová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Správa o situácii v oblasti základných práv v Európskej únii (2010 - 2011) konštatuje celoeurópsky nárast extrémizmu. Hoci nehovorí o konkrétnych krajinách, je evidentné, že veľký problém má susedné Maďarsko.

Ale aj Slovensko má v tejto oblasti čo naprávať. "Nie je pre mňa prípustné, ak Bratislavou pochodujú fašisti a tvária sa, že ich pochod je pochodom za spravodlivejšiu spoločnosť a nikto z vrcholových predstaviteľov štátu to neodmietne," povedala pri príležitosti zajtrajšieho (10. 12) Dňa ľudských práv spravodajkyňa tejto správy v Európskom parlamente (EP), europoslankyňa Monika Flašíková - Beňová (Smer-SD).

Dodala, že ľudia dnes riešia najmä ekonomické problémy, napriek tomu by však slovenská vláda nemala zanedbávať ani otázky extrémizmu a ľudských práv. "Zlá sociálna situácia generuje takúto extrémistickú podobu. A tak ako v iných európskych štátoch, aj u nás by z toho mohli profitovať extrémistické združenia, či už vo forme strán, alebo iných organizácií," povedala.

Čo sa týka situácie v Európe, nárast extrémizmu je podľa nej možné považovať za trend. "Asi by sme museli ísť krajinu po krajine, nedá sa to paušalizovať. Je evidentné, a čo nám vychádza zo stretnutí s mimovládnymi organizáciami, je, že dochádza k nárastu extrémizmu v celej Európskej únii (EÚ)," povedala. "Nielen extrémizmu typu demonštrácií, kde mám isté pochopenie pre ľudí, ktorí sa nachádzajú vo veľmi zlej sociálnej situácii, ak sa pozrieme do Grécka, do Španielska, do Portugalska, kde musia vlády robiť opatrenia, ktoré postihnú veľkú časť populácie, napriek tomu, že tí ľudia sa o zlý stav ekonomiky nijako nepričinili," dodala Flašíková - Beňová.

 "Ale dochádza k extrémizmu, ktorý je viditeľný napríklad v Maďarsku. Vystúpenie poslanca, ktorý dal návrh, aby sa robili akési zoznamy (občanov Maďarska židovskej národnosti, pozn. red), to je niečo absolútne neprípustné. Dochádza tam aj k zásahu do slobody médií, čo EP dlhodobo kritizuje," vyhlásila europoslankyňa na margo politiky nášho južného suseda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu