Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Paška naložil Orbánovi: Vysvetlil mu, ako sa správne riadi štát

Jaroslav Paška
Jaroslav Paška (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Maďarský premiér Viktor Orbán "dostal výprask" v Európskom parlamente (EP). Tak vníma búrlivú utorkovú rozpravu v europarlamente o situácii v oblasti základných práv v Maďarsku slovenský europoslanec Jaroslav Paška (SNS), ktorý ako jediný zo slovenských zástupcov v EP počas rozpravy kritizoval maďarského premiéra za jeho nedemokratické spôsoby vládnutia.

Paška vo vyjadrení upozornil, že rečníci z prevažnej väčšiny poslaneckých klubov v EP poukazovali na zneužívanie politickej moci vládnucim hnutím FIDESZ v Maďarsku a na postupnú demontáž ústavného a právneho rámca legislatívnymi úpravami, ktoré sú nezlučiteľné s hodnotami uvedenými v článku 2 Zmluvy o Európskej únii, a ktoré sa odkláňajú od zásad uvedených v článku 4 ods. 3 tejto zmluvy. 

Podpredseda parlamentnej politickej skupiny Európa slobody a demokracie (EFD) skonštatoval, že na porušovanie medzinárodných záväzkov Maďarska opakovane poukázala vo svojich posudkoch nielen Benátska komisia, ale svojimi rozhodnutiami ich potvrdil aj Súdny dvor EÚ. A dodal, že obavy o demokratický vývoj v Maďarsku v súvislosti s prijatím štvrtej novely základného zákona vyjadril aj Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

Paška v príhovore pred europoslancami, predstaviteľmi Európskej komisie a pred Orbánom, prítomným na rozprave, uviedol, že poslanci EP hovoria o opakovanom a pretrvávajúcom porušovaní základných ľudských práv a práve EÚ, ako aj o pošliapaní medzinárodných záväzkov zo strany Maďarska preto, lebo doteraz sa ani Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva, ani Rade Európy, Súdnemu dvoru EÚ, Benátskej komisii a ani Európskej komisii nepodarilo dosiahnuť obnovenie fungovania základných demokratických mechanizmov, ktoré boli v Maďarsku od roku 2011 postupne znehodnocované.

"Spravovanie krajiny štýlom Alexandra Lukašenka, či novodobých afrických vládcov však nemôže európske spoločenstvo v našom kultúrnom a civilizačnom prostredí dlhodobo tolerovať," povedal Paška na adresu Orbána.

Zároveň dodal, že mocenským ovládnutím justície, či mediálneho priestoru prispel k strate práv občanov tejto krajiny, ktorí prišli o právo na nestranné a objektívne posúdenie ich sporov, či o slobodný necenzurovaný prístup k informáciám.

"Demokratický štát, vážený pán Orbán, patrí všetkým jeho občanom, nie len hŕstke tých, čo vyhrali posledné voľby," uviedol Paška v závere svojho príhovoru.

O správe Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE), ktorú spracoval portugalský poslanec Rui Tavares, a ktorá po prvý krát v histórii EÚ navrhuje spustenie rozsiahlych kontrolných, monitorovacích a donucovacích mechanizmov voči členskému štátu únie z dôvodu porušovania základných ústavných práv, sa bude hlasovať dnes v poludňajších hodinách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu