Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zdravotnícke odbory chcú navýšenie miezd o 10 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA - Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ) žiada od Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) 10-percentné navýšenie mzdy pre všetkých zdravotníckych pracovníkov, a to s účinnosťou najneskôr od 1. septembra.

Vyplýva to z návrhu kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa, o ktorom aktuálne odbory rokujú s asociáciou, ktorá združuje menšie nemocnice. "ANS s predloženým návrhom kolektívnej zmluvy zaslaným SOZ nesúhlasí, odôvodňuje to tým, že aktuálne finančné zdroje neumožňujú ANS realizovať ďalšie zvýšenie miezd,“ povedala podpredsedníčka SOZ Daniela Pochybová. Odbory sa preto obrátili na rozhodcu so žiadosťou o rozhodnutie kolektívneho sporu.

Podľa Pochybovej však majú informácie o tom, že v niektorých zaradeniach aj bez podpísania kolektívnej zmluvy zvyšujú mzdy zamestnancov. Rozdiel však má byť v kategóriách zamestnancov, ktorých sa navýšenie týka, pričom niekde ide len o lekárov a sestry, ako aj v navýšení mzdy, ktorá nie je rovnaká. „Určite budeme získavať informácie o tom, v akej výške dostávajú zariadenia navýšené platby od zdravotných poisťovní a či sú použité na úpravu miezd zamestnancov,“ uviedla Pochybová.

Odbory žiadajú od ANS vyššie percento rastu miezd ako od fakultných nemocníc, kde vyrokovali nárast miezd o 8 %. Dôvodom má byť to, že mzdy zamestnancov v týchto zariadeniach sú oproti fakultným nemocniciam nižšie a valorizácia ich miezd v predchádzajúcich rokoch nedosiahla úroveň valorizácie miezd vo fakultných nemocniciach.

Odbory podpísali kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa s Asociáciu fakultných nemocníc začiatkom júla. Zmluva garantuje navýšenie mzdy najmenej o 8 % pre všetkých zdravotníckych pracovníkov, a to od 1. júla. "Výsledok rokovaní sa úplne nezhoduje s našimi predstavami, avšak v aktuálnej ekonomickej situácii, keď väčšina zdravotníckych zariadení napriek oddlženiu sa znovu závratným tempom zadlžuje, považujeme takýto nárast za úspech,“ uviedla Pochybová.

Mzda sa zvyšovala aj lekárom a sestrám a to v prípade, že ich základná zložka mzdy nebola v predchádzajúcich mesiacoch navýšená najmenej o spomínaných 8 %. Lekári i sestry si už navýšenie platov na tento rok vybojovali, vlastnými zákonmi, ktoré upravujú ich mzdu. Lekárom sa platy upravovali na začiatku roka a následne i v júli. Sestry si mali na výplatnej páske nájsť viac od prvého apríla, účinnosť ich zákona o mzdách však bola rozhodnutím ústavného súdu v júni pozastavená. Niektoré nemocnice pritom deklarovali, že sestrám mzdy na úroveň pred prvým aprílom neznížia.

Pochybová pripomína, že snahou SOZ je i naďalej príprava návrhu a schválenie jedného spoločného zákona o mzdových nárokoch pre všetkých pracovníkov v zdravotníctve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu