Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V stredu čaká Bratislavu pochod za prepustenie politických väzňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Verejné zhromaždenie a pochod na podporu ľudských práv pod názvom Prepustite politických väzňov - pochod za Pussy Riot, Juliana Assangea a Bradley Manninga sa uskutoční v stredu o 17:00 v Bratislave.

Akcia sa začne pred budovou veľvyslanectva USA na Hviezdoslavovom námestí (za sochou Hviezdoslava), pokračovať bude o kúsok ďalej pred ambasádu Veľkej Británie na Panskej ulici a potom sa účastníci vydajú hore Michalskou a na Palisády pred zastúpenie Ruskej federácie (Godrova 2).

„Aktivistky z Pussy Riot boli odsúdené na dva roky väzenia, Julian Assange strávil 650 dní v domácom väzení a pritom nebol stále z ničoho obvinený, Bradley Manning, ktorý odhalil zločiny obludných rozmerov je 817 dní vo väzbe v zlých podmienkach a hrozí mu dlhoročný trest. Všetci pomenovali alebo ukázali zločiny vlád veľmocí a teraz za to pykajú. Pykať by však mali vinní, nie tí, čo ich odhalia,“ vyhlásil Peter Weisenbacher, riaditeľ Inštitútu ľudských práv, ktorý akciu organizuje.

Inštitút ľudských práv sa všetkými tromi kauzami dlhodobo zaoberá a len minulý týždeň odovzdal podpisy vyzbierané na podporu aktivistiek z Pussy Riot ruskej ambasáde. „Tieto aktivistky sú však len špičkou ľadovca, v mnohých krajinách sveta sú uväznené tisícky ľudí za prejavovanie svojich názorov, dvojitý meter na uplatňovanie ľudských práv majú dokonca aj niektoré západné krajiny, ktoré vždy patrili k ich garantom. Aj preto sme tieto kauzy spojili,“ uzatvára Weisenbacher.

Súdne pojednávania a minulotýždňový rozsudok nad členkami Pussy Riot vyvolali pobúrenie po celom svete, bratislavskí aktivisti podporujúci Inštitút ľudských práv v piatok ráno na znak solidarity vyzdobili viacero sôch v centre mesta farebnými kuklami v štýle punkeriek.

„Ľudské práva sú univerzálne a nedeliteľné, ak hovoríme, že politicky motivované stíhanie v Rusku nie je prípustné, nemôžeme súhlasiť s rovnako podfarbeným prenasledovaním Juliana Assangea vo Veľkej Británii a Švédsku, či väznením Bradley Manninga v USA. Pokým ostane na svete čo i len jeden politický väzeň, nebude nikto z nás slobodný,“ uviedla programová riaditeľka Inštitútu ľudských práv Alena Krempaská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu