Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Košický hrad bol väčší ako Spišský!

Okrem nesporne historickej hodnoty územia sa mesto rozhodlo revitalizovať košický hrad a vytvoriť tu atraktívnu rekreačnú prímestskú zónu
Okrem nesporne historickej hodnoty územia sa mesto rozhodlo revitalizovať košický hrad a vytvoriť tu atraktívnu rekreačnú prímestskú zónu (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Bude sa prepisovať história ? Doteraz sa Spišský hrad uvádzal ako najväčší na Slovensku, podľa najnovších archeologických výskumov je však väčší bývalý košický hrad. So zistenou rozlohou 6,2 hektára je o 2 hektáre väčší.

 

Archeologický výskum začal minulého roku a podľa odborných zistení, košický hrad bol nepochybne kráľovský. Hrad začali stavať najneskôr v prvej polovici 13. storočia, keď v Uhorsku vládol kráľ Belo IV. „Ide nepochybne o hrad založený kráľom. Svedčí o tom jeho veľká rozloha, ale aj rozmery dvoch zachovaných veží. Okrem rozsahu má košický hrad aj ďalšiu zvláštnosť, a to vežu s trojuholníkovým pôdorysom na severnej strane opevnenia. Ďalšou  osobitosťou je jeho osud.  Buď ide o nedostavaný hrad, alebo hrad, ktorý bol po svojom zániku takmer po základy rozobratý,“ hovorí šéf Archeologického výskumu Peter Bednár. Podľa odborníkov, tu mala byť sústredená správa Abovskej župy, keďže všade navôkol je banské územie. Neskôr však s budovaním hradu skončili. „Začali sa budovať Košice a kráľ prenechal pravdepodobne stavbu mestu.“

„Zakliatu lokalitu“, ako územie bývalého košického hradu odborníci nazývajú, s nadšením archeologóvia objavujú. „Táto veľká aktivita nám umožnila pozrieť sa na túto informačne  'zakliatu ' lokalitu podrobnejšie. Napísalo sa o nej veľa, ale v skutočnosti vieme veľmi málo. Od výskumu očakávame zistenia, aký je hrad starý, či bol vôbec dobudovaný a overujú sa aj údaje o ešte staršom pravekom osídlení. Stále sa zisťujú nové skutočnosti o budovaní jedného z najväčších hradov v strednej Európe,“ dodáva riaditeľ Archeologického ústavu SAV Matej Ruttkay.

Okrem nesporne historickej hodnoty územia sa mesto rozhodlo revitalizovať košický hrad a vytvoriť tu atraktívnu rekreačnú prímestskú zónu.

„Je to investícia v objeme 1,16 milióna eur. Tak ako všetky projekty, aj tento má byť dokončený do 31. 12. 2012," uviedol primátor Richard Raši.

"Okrem zakonzervovania ruín tu bude pódium, malý amfiteáter, miesto na sedenie, vznikne tu náučný chodník, letné detské ihrisko. Vďaka projektu EHMK máme šancu odhaliť doteraz nepoznané dejiny nášho mesta,“ dodal Raši.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu