Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Európsky unikát z Popradu: Nálezy z kniežacej hrobky skúmajú svetoví odborníci!

Matej Ruttkay
Matej Ruttkay (Zdroj: SITA)

NITRA - Unikátne nálezy z hrobky neznámeho kniežaťa, objavenej v Poprade, by mohla verejnosť uvidieť už tento rok. Spracovanie a konzervácia nálezov v špičkových laboratóriách v Nemecku trvali o niečo dlhšie, ako sa pôvodne očakávalo.

Ako informoval riaditeľ Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) v Nitre Matej Ruttkay, mnohé z nálezov sú už na Slovensku a bude možné ich prezentovať.

"Ten mobiliár hrobky už máme celý naspäť na Slovensku. Či už je to stôl, nádoby, stoličky, drevené lopaty a celý rad textílií, ktoré sa vďaka vhodným podmienkam v hrobke uchovali. Všetko je vrátené, zakonzervované. A teraz je vlastne len otázka, ako to my časovo zvládneme, aby sme urobili výstavu, ktorú sme si dali ako záväzok. Veľmi radi by sme ju v tomto roku urobili. Myslím, že keď všetko dobre pôjde, tak by mohla byť niekedy v júni otvorená asi najskôr v Poprade, kde bol nález objavený a potom niekedy na jeseň buď v Nitre, alebo v Bratislave," pokračoval Ruttkay.

Hrobku v Poprade-Matejovciach objavili v roku 2005 a odborníci tvrdia, že je európskym unikátom. Podľa Ruttkaya je zatiaľ datovaná do 5. storočia nášho letopočtu. Predbežné teórie hovoria o tom, že by mohlo ísť o miesto posledného odpočinku germánskeho kniežaťa. Unikátna je tým, že sa tu našlo množstvo organických nálezov, ktoré sa zvyčajne rozkladajú v pôde ako prvé. Vďaka vhodným geologickým podmienkam však v tejto hrobke zostali drevené, textilné či kožené materiály zachované. Archeológovia tak získali množstvo informácií o konštrukcii hrobky, jej inventári či dávnych odevoch. Slovenským vedcom pomáhajú so skúmaním nálezov aj odborníci v Nemecku a Dánsku. Podľa Ruttkaya sa pri výskume využívajú novátorské metódy, ktoré by mohli o pochovanom kniežati poskytnúť množstvo informácií.

"Stále sa robia ďalšie analýzy DNA, alebo analýzy izotopov ťažkých kovov, ktoré nám vedia veľmi dobre povedať, či nebožtík vyrastal v tom priestore, kde bol pochovaný, alebo či sa, povedzme, narodil o 2000 kilometrov inde. Takisto sa robia podrobné analýzy všetkých textílií, ktoré sa tam našli, či výskum rastlinných zvyškov. Máme novú dohodu s univerzitou v Göttingene, kde sú veľmi kvalitní súdni znalci a antropológovia, ktorí vedia zo zvyškov nájdených kostí relatívne veľa vystopovať a zrekonštruovať, čo to bol za človeka a  ako vlastne žil," vysvetlil Ruttkay.

Ako povedal, podľa predbežných zistení bolo neznáme knieža pochované niekedy v 5. storočí nášho letopočtu. Muž zomrel pravdepodobne v strednom veku a nepochádzal z územia Slovenska, ale prišiel z východných oblastí. "Možno z územia Ukrajiny, alebo ešte zo vzdialenejších končín. Škoda, že hrobka bola pred stáročiami vykradnutá a nezachovala sa z kostry žiadna ucelená časť, ale iba niekoľko zubov a úlomkov z rebier a stehennej kosti. Verím, že špičkoví súdni znalci z Dánska dokážu aj z takýchto fragmentov získať informácie o tom, ako tento muž žil, aký mal zdravotný stav a podobne," dodal Ruttkay.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu