Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Zlá správa pre cestujúcich: Takto zoškrtalo ministerstvo osobné vlaky na budúci rok!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podoba grafikonu vlakov osobnej dopravy 2012/13, ktorý bude platiť od 9. decembra tohto roka ďalších dvanásť mesiacov, je podľa ministerstva dopravy aktuálne ukončená. Rezort navrhol zmeny aj na základe štúdie využitia regionálnych vlakov, ktorú vypracoval Výskumný ústav dopravný v Žiline.

Samosprávne kraje nesúhlasili s návrhom a preposlali ministerstvu dovedna 208 pripomienok a ďalších pätnásť bolo doručených priamo na sekretariát ministra. Ministerstvo dopravy z nich vyhovelo asi tretine, ktoré mali vecný charakter, nezvyšovali nároky na objem objednávanej osobnej železničnej dopravy a nerozbíjali nastavený systém prípojov medzi vlakmi.

Pripomienky regiónov sa podľa rezortu týkali rôznych tém. Žiadali posun časových polôh konkrétnych vlakov, najmä v prípade dochádzky do a zo zamestnania alebo škôl, ale aj napríklad v záujme prispôsobenia príchodov vlakov k odchodom liniek mestskej hromadnej dopravy. Výhrady mali aj k chýbajúcim prípojom medzi vlakmi, zmenám v organizácii rýchlikovej dopravy, najmä zastavovania rýchlikov na staniciach a zastávkach nad rámec ponuky grafikonu a úprav v trasách rýchlikov. Pripomienky sa vzťahovali aj k rušeniu vlakových spojov na najmenej efektívnych tratiach.

 Oslabené majú byť osobné vlaky v úsekoch:
 Leopoldov - Nové Mesto nad Váhom
 Štúrovo - Čata - Levice
 Liptovský Hrádok - Poprad-Tatry
 Turňa nad Bodvou – Barca
 Stará Ľubovňa – Plaveč
 Kežmarok - Stará Ľubovňa
 Žilina – Čadca

Ministerstvo dopravy uznalo, že upozornenia na chýbajúce prípoje a časové polohy vlakov boli v mnohých prípadoch opodstatnené a často sa im dalo vyhovieť. "Pokiaľ však nešlo napríklad o konkrétnu systémovú minútu príchodu alebo odchodu osobných vlakov do alebo z väčšieho sídla, ktoré boli uložené do taktu. Len pomerne zriedka sa dalo vyhovieť požiadavkám na zastavovanie rýchlikov nad rámec ponuky návrhu grafikonu," uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Aj rýchliky totiž boli uložené do taktu, ktorý vyžaduje, aby jazda rovnakého druhu vlaku na rovnakej trati mala rovnaký priebeh. Súvisí to s optimalizovaným využitím jestvujúcej železničnej infraštruktúry. 

Bývalý generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko, Pavel Kravec považuje za zásadné negatívum v návrhu nového grafikonu vlakovej dopravy 2012/13 nedobudovanie dvojhodinového taktu rýchlikov InterCity (IC) medzi Bratislavou a Košicami. Podľa neho je tam síce doplnený jeden IC vlak s odchodom z Bratislavy popoludní o 15.33, ale doobeda je tam štvorhodinová diera.

 Zrušené majú byť osobné vlaky v úsekoch:
 Bánovce nad Ondavou - Veľké Kapušany
 Spišské Vlachy - Spišské Podhradie
 Lipany - Plaveč
 Prievidza - Nitrianske Pravno
 Hronská Dúbrava - Banská Štiavnica
 Jesenské - Turňa nad Bodvou

"Námietky voči rušeniu osobnej dopravy na najmenej efektívnych tratiach mali viac-menej sentimentálny charakter, respektíve vyplývali z úsilia samospráv udržať si doterajší objem vlakových výkonov na území kraja," dodal Kóňa. To však podľa neho nie je možné, najmä pre striktný limit objemu výkonov financovateľných zo štátneho rozpočtu, ako i zmeny v organizácii verejnej dopravy. Napríklad, v Bratislavskom samosprávnom kraji sa predpokladá zavedenie integrovaného dopravného systému.

 Posilnené majú byť osobné vlaky v úsekoch:
 Bratislava - Šaľa
 Bratislava - Malacky
 Bratislava - Leopoldov
 Nálepkovo - Margecany
 Poprad-Tatry - Kežmarok
 Humenné - Medzilaborce
 Humenné - Stakčín
 Zvolen - Lučenec
 Lučenec - Utekáč
 Banská Bystrica - Brezno
 Jesenské - Tisovec
 Žilina - Rajec

Pripravovaná liberalizácia dopravného trhu aj v osobnej vlakovej preprave podľa exšéfa štátneho železničného dopravcu môže znamenať jeho ohrozenie. "Z pohľadu konkurencie a tým pádom zvyšovania úrovne cestovania je to proces pozitívny," myslí si bývalý generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. Pavel Kravec. Pokiaľ nebude vytvorený tarifný integrovaný systém všetkých zúčastnených dopravcov, určite by sa podľa neho nemala narušiť ich kompaktnosť. "Nemali by na jednej trati operovať viacerí dopravcovia. Po integrácii je to z pohľadu cestujúceho v podstate jedno, podmienkou by mala byť cena a kvalita," uzavrel.

V tomto roku si štát u Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. objednal dopravné výkony v objeme 29,35 mil. vlakokilometrov. Štátny príspevok na výkony vo verejnom záujme je 199,34 mil. eur, čo je v priemere 6,79 eura na jeden kilometer.

Ministerstvo dopravy má štátnemu dopravcovi uhradiť v budúcom roku na verejnú osobnú prepravu 197,85 mil. eur. Za tieto peniaze si chce objednať výkony vo verejnom záujme v objeme približne 29,05 mil. vlakokilometrov. Jeden kilometer tak vyjde štát priemerne na 6,81 eura.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu