Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Miškov chce podrobnejšie majetkové priznania poslancov

Juraj Miškov
Juraj Miškov

BRATISLAVA - Predseda poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov chce, aby poslanci zverejňovali podrobnejšie majetkové priznania. V rámci rokovaní skupiny vládnych a opozičných poslancov mieni presadzovať model podobný projektu Politikaopen.

"Rozsah súčasných majetkových priznaní je totiž veľmi vágny," povedal pre TASR Miškov. Šéf liberálneho klubu patrí k niekoľkým poslancom Národnej rady SR, ktorí dobrovoľne zverejňujú na webstránke Politikaopen svoje majetky podrobnejšie, ako im káže zákon.

Poslanci Národnej rady SR podľa zákona posielajú majetkové priznania výboru pre nezlučiteľnosť funkcií spolu s ostatnými verejnými funkcionármi. Uvádzajú v ňom celkové príjmy za výkon verejnej funkcie za predošlý rok, prípadne aj iné príjmy. Zverejňujú tiež zoznam svojho nehnuteľného a hnuteľného majetku, avšak bez konkrétností. Za verejného funkcionára sa považuje osoba ešte rok odo dňa skončenia výkonu verejnej funkcie. Priznanie teda musia podať aj exposlanci, ktorí sa v posledných voľbách do parlamentu nedostali.

Politikaopen je podľa autorov projektu priestorom, ktorý pred verejnosťou odkrýva dôležité aspekty života a činnosti politika. "Zámerom je odhaliť všetko podstatné o jeho majetku, záväzkoch a väzbách do takej hĺbky, aby ste ako občania mohli na základe presných a pravdivých informácií politika účinne kontrolovať. Politikaopen je priestorom pre všetkých, ktorí chcú s občanmi hrať férovú a otvorenú hru," píše na internetovej stránke projektu Aliancia Fair-play.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu