Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V procese s obhajcom M. Černáka boli porušené jeho práva

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák

BRATISLAVA - Bývalý obhajca údajného mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka Daniel M. a jeho dvaja spoluobžalovaní sa môžu znovu brániť voči obvineniam z korupcie pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku.

Najvyšší súd SR vyhovel ich dovolaniu voči rozsudkom ŠTS aj odvolacieho súdu, podľa ktorých si mal Daniel M. odsedieť vo väzení osem rokov a ostatní po dva roky. Informoval tlačový odbor Najvyššieho súdu SR.

"Viacnásobné hrubé porušenie práva na obhajobu a práva na spravodlivý proces, ktoré okrem vnútroštátnych právnych noriem garantujú medzinárodné dohovory záväzné pre Slovenskú republiku," zdôvodnil júnové rozhodnutie päťčlenného dovolacieho senátu tlačový odbor súdu s tým, že napríklad obhajca obvineného vôbec nebol oboznámený s niektorými výsluchmi. ŠTS sa bude musieť prípadom opäť zaoberať a zamerať sa na odstránenie chýb.

Bývalý advokát Daniel M. obhajoval v minulosti Černáka, ale aj jeho údajného komplica Slavomíra Surového. Práve pre neho a pre Petra Sch. mal podľa obžaloby vybavovať v roku 2004 za úplatky 300.000 a 200.000 korún prepustenie z väzby.

Za ďalšie úplatky 200.000 a 400.000 korún mal zase vybaviť prepustenie z väzby ďalších obvinených. ŠTS ho za korupciu odsúdil v októbri 2008 a Najvyšší súd SR to v decembri 2010 potvrdil. Spoluobvinených súd odsúdil za to, že Danielovi M. úplatky dávali. O ne sa mali deliť so sudcom, ktorý zomrel v roku 2005.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu