Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Sokolove podozrivé prevody peňazí preverí protikorupčný úrad!

Ján Sokol
Ján Sokol (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podozrivými transakciami v Trnavskej arcidiecéze v čase, keď jej šéfoval arcibiskup Ján Sokol, sa bude zaoberať Úrad boja proti korupcii. Informuje o tom dnešné vydanie denníka SME. Rozhodol o tom policajný prezident Tibor Gašpar. Urobil tak "pre závažnosť prípadu aj pre osoby, ktoré v ňom vystupujú."

Prípad si podľa Gašpara vyžiada viac času a náročnejšie úkony, na ktoré by na okresnom riaditeľstve nebol priestor. Podľa SME audítorka, ktorá skúmala financovanie arcidiecézy, pomenovala tri podozrivé transakcie. Ako prvú spomína predaj cirkevných pozemkov na Zlatých pieskoch v Bratislave spoločnosti Tesco. Audítorka nadobudla podozrenie, že Tesco pozemok kúpilo prostredníctvom dvoch právnych úkonov - zmluvy a daru na súkromný účet vtedajšieho šéfa diecézy Sokola vo Vatikánskej banke.

Cena znížená o dar by mohla byť trestným činom krátenia dane, keďže za dar cirkev neplatila daň, ale aj úplatkom. Preto sa podľa denníka obrátila na prokuratúru. V kúpno-predajnej zmluve sa dar nespomína. Audítorka však má podľa toho, čo píše v trestnom oznámení, aj záznam o rokovaní Tesca s arcibiskupom a vtedy už dar spomínali. Podľa SME by to mal dokazovať tiež následný prevod zo Sokolovho účtu na účet Trnavskej arcidiecézy, ktorý audítorka objavila. Nevie sa však, či išlo o celú sumu. "Celý proces je neobvyklý," hovorí o transakcii daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková. Na presné stanovisko by musela mať k dispozícii všetky potrebné dokumenty.

Tesco tvrdí, že všetko bolo legálne a viac sa k prípadu nechce vyjadrovať. "Verejne detaily zmluvných vzťahov s našimi partnermi nikdy nekomentujeme," povedal ešte minulý týždeň člen predstavenstva Michal Dyttert. Podľa SME v zázname o rokovaní Tesco píše, že transakciu daru nemôžu uskutočniť z Anglicka, kde je sídlo centrály, ale len zo Slovenska. Sokol k predaju pozemkov pre Tesco napísal, že transakcia bola "riadne schválená a dozorovaná ministerstvom financií".

To na žiadosť, aby zverejnilo dokumenty, ktoré v tejto súvislosti vydalo, podľa SME zatiaľ neodpovedalo. Daňové úrady dali Trnavskej arcidiecéze v minulosti viac pokút aj vo výške niekoľkých miliónov korún. Tesco rokovalo o zmluve so Sokolom už v roku 1999. Oficiálnu cenu za pozemok zaplatilo až v roku 2005. Jej vyplatenie bolo podmienené rôznymi ďalšími povoleniami, ktoré sa týkali pozemku. Dar diecéze poslal Sokol až v roku 2008.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu