Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

SDKÚ chce odstrániť diskrimináciu a nespravodlivosť v školstve

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník

DOBŠINÁ - Zastaviť nespravodlivé vyplácanie peňazí za školskú dochádzku chcú presadiť poslanci SDKÚ-DS. Predseda poslaneckého klubu Ľudovít Kaník sa dnes stretol s učiteľkami v Dobšinej, ktoré otvoreným listom poukázali na zneužívanie systému. Legislatívne zmeny plánuje poslanecký klub SDKÚ-DS predložiť už na najbližšej schôdzi Národnej rady Slovenskej Republiky.

Sociálny systém v slovenskom školstve je podľa Ľudovíta Kaníka nespravodlivý. "Neodmeňuje deti, ktoré sa snažia na sebe pracovať a vymaniť sa zo sociálne slabého prostredia. Dnes sa so systému stalo odmeňovanie skupiny ľudí, ktorí dodržiavajú zákon. To je podľa nás neprípustné a do istej miery aj diskriminačné. Navyše deti chodia často do školy len na pár hodín a len preto, aby ich rodičia dávku dostali. Popritom majú vymeškaných neskutočne veľa vyučovacích hodín. V novele zákona o pomoci v hmotnej núdzi a o službách v zamestnanosti chceme dosiahnuť, aby bola dávka viazaná na dobrý prospech a slušné správanie sa v škole," povedal Kaník.

Na problém neúnosného stavu v Slovenskom školstve upozornili učiteľky Základnej školy v Dobšinej. Otvorený list koloval najmä prostredníctvom sociálnych sietí. "Našťastie sme otvorenou spoločnosťou, kde sa aj cez sociálne siete šíria mnohé informácie. Sme radi, že tieto učiteľky našli odvahu a problém pomenovali, aj keď v niektorých vyjadreniach mohli zmierniť slovník. Riešenie problému je však už na poslancoch Národnej rady. Tam už nie je dôležité, či sa ozve desať, alebo päťsto ľudí. Dôležité je, aby sa našla zhoda naprieč celým politickým spektrom, pretože tu ide o riešenie problému," doplnil podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný.

Hovorca ministerstva práce Michal Stuška pre TASR uviedol, že diskusia o dávke asi 17 eur pre rodiny v hmotnej núdzi, ktorých deti navštevujú školu, je výrazne populistická. Podčiarkol, že dávku nastavilo ministerstvo, keď ho viedol práve Kaník. Vtedy však bola naviazaná na prospech žiakov. "Nebolo to ani spravodlivé, ani uplatniteľné v praxi, keďže sa vytváral enormný tlak na učiteľov v prostredí pri väčšom množstve žiakov z rodín v hmotnej núdzi," zdôvodnil.

Ministerstvo momentálne pripravuje novelu zákona o hmotnej núdzi. "Jej hlavnou filozofiou bude zadresnenie celého systému vyplácania dávok," avizuje Stuška. Dodal, že už dnes existuje nástroj proti zneužívaniu tejto dávky, ktorú kritizovali poslanci z SDKÚ-DS. "Je tam inštitút náhradného príjemcu, ktorým je štandardne štatutár obce. V prípade dávok, ktoré sú viazané na školskú dochádzku ním môže byť aj samotná škola," objasnil s tým, že rodič je zo zákona postihnuteľný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu