Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Detské ihrisko ohrozovala mína z 2. svetovej: Mohla každú chvíľu vybuchnúť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/NITRA – V nitrianskej obci Pohranice hrozil výbuch! Pri stavebných prácach tam robotníci narazili na funkčnú mínu z 2. svetovej vojny. Munícia bola o to nebezpečnejšia, že bola poškodená a nachádzala sa len 100 metrov od detského ihriska.

Delostrelecká mína ležala pod starým chodníkom v Pohraniciach zrejme už niekoľko rokov. Pri výkopových prácach, kedy robotníci prevážali zeminu, si však nič nevšimli a nebezpečnú mínu spolu so zemou uložili len 100 metrov od detského ihriska.

Šokujúci nález objavili, až keď zeminu s výbušnou muníciou prenášali priamo k ihrisku. „Prevážali sme zeminu na terénne úpravy. Mysleli sme si, že je to kameň, no nebol to kameň, ale tá malá bomba,“ povedal pre Tv JOJ nálezca. Robotníkov okamžite poslali preč a zavolali pyrotechnikov. Tí zistili, že ide o delostreleckú mínu kalibru 82 milimetrov z čias 2. svetovej vojny.

Pyrotechnici museli okamžite zasahovať, pretože objavená munícia bola poškodená. Stačilo len málo a mohla napáchať obrovské škody. „Do okruhu až 200 metrov by osoba mohla byť usmrtená alebo zranená,“ prezradil pyrotechnik Pavol Mokráš. Jediným šťastím bolo, že na detskom ihrisku sa v tom čase nikto nenachádzal. Pyrotechnici mínu odviezli na bezpečné miesto, kde ju nakoniec odpálili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu