Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza Bezák rozzúrila veriacich: Čo na to hovorí KDH?

Ján Figeľ a Róbert Bezák
Ján Figeľ a Róbert Bezák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V kauze Bezák pribúdajú stále nové odhalenia. Zdalo by sa, že opozičná KDH, ktorá si zakladá na kresťanských princípoch, sa k vážnej téme vyjadrí. O to viac, že bývalý trnavský arcibiskup pred marcovými voľbami KDH otvorene podporoval. Doposiaľ je však zo strany kresťanských demokratov podozrivo ticho. Jedine vďaka blogom a sociálnym sieťam sa priaznivci dozvedajú útržkové informácie o postojoch hnutia. Čo si teda o celej veci myslia predstavitelia KDH?

Šéf kresťanských demokratov Ján Figeľ sa ku kauze vyjadril na svojej oficiálnej fanúšikovskej stránke na Facebooku. Odvolanie Róberta Bezáka, ktoré veriacim nikto zrozumiteľne neobjasnil, označil za skúšku vernosti a pokory. „Chcem mu osobne poďakovať za všetko dobré, čo urobil pre Trnavskú arcidiecézu, pre Cirkev a Slovensko, pre pozdvihnutie človeka k Bohu a k dôstojnosti nášho života v zodpovednej slobode,“ napísal Figeľ, pričom jeho konkrétny postoj ku kauze zostal neznámy.

O čosi jasnejšie sa vyjadrila Figeľova poslanecká kolegyňa Monika Gibalová. Pohľad na vec poskytla na svojom blogu. Viac ju však zaujala a znepokojila forma podpory Bezákovi, ako samotná situácia okolo neho. „Spytovať svedomie by si mala skupina veriacich, ktorí vyjadrovali svoju podporu arcibiskupovi menej vhodným až nevhodným spôsobom. Predpokladaný dobrý úmysel pomôcť arcibiskupovi Bezákovi nerobil ani dobrým, ani správnym konanie aké zvolili títo veriaci, pretože samo v sebe malo znaky odporu voči rozhodnutiu autority cirkvi,“ napísala s tým, že očakávala, že bývalý arcibiskup davy priaznivcov usmerní a umlčí, aby sa kauza ďalej neriešila.

Jej negatívny názor na odhodlaných priaznivcov, ktorí boli ochotní postaviť sa za arcibiskupa Bezáka a vyšli do ulíc, si však vyslúžil „slovný výprask“. „Pani poslankyňa, vo Vašom prípade platí, že mlčať je zlato,“ zneli hlasy na sociálnej sieti. Svoju nespokojnosť v súvislosti s Gibalovej blogom vyjadril aj jeden z jej kolegov.

Najakčnejší spomedzi predstaviteľov KDH sa zdá byť najstarší člen hnutia Jozef Mikloško. Na rozdiel od svojich straníckych kolegov, sa k téme vyjadril jasne. Bezáka označil za nevinného. Som presvedčený, že exarcibiskup úprimne tvrdil, že nepozná príčiny svojho odvolania. Pretože nebol odsúdený, pozerám sa na neho ako na nevinného. Od jeho blízkych priateľov, aj medzi biskupmi, by som čakal kúsok solidarity, priateľské gesto, či úsmev v prospech neho,“ napísal.

Zaujímavé je, že verejné vyhlásenia predovšetkým čelných predstaviteľov KDH by ku kauze Bezák hľadali priaznivci hnutia márne. Ak sa chcú dozvedieť viac, nezostáva im nič iné, len prácne hľadať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu