Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Po odchode Bezáka zostáva sťahovanie Trnavskej univerzity do gymnázia otvorené

Róbert Bezák
Róbert Bezák (Zdroj: SITA)

TRNAVA – Trnavská univerzita (TU) po odvolaní arcibiskupa Róberta Bezáka už asi nemôže počítať s tým, že by svoju Pedagogickú fakultu (PdF) v dohľadnom čase presťahovala do bývalej budovy Gymnázia Jána Hollého v Trnave.

Rokovania o možnom využití objektu viedli doteraz zástupcovia TU s Arcibiskupským úradom (ABÚ), ktorý je jeho vlastníkom. Ku sklonku uplynulého akademického roka vec vyzerala pre TU nádejne, ABÚ bol tejto myšlienke naklonený. O objekt vtedy prejavili záujem aj iné subjekty, školstvo však dostalo prednosť. Po odchode Bezáka univerzitu v danej veci zatiaľ nikto nekontaktoval.

Podľa vyjadrenia prorektorky pre rozvoj Blanky Kudláčovej TU má o gymnázium trvalý záujem. Prenájom by vyriešil priestorové problémy fakulty a zároveň sa pedagógovia a študenti dostanú do užšieho kontaktu s univerzitou, pretože budú v jej priamom susedstve. PdF tam plánuje presťahovať zo svojho kapacitne nepostačujúceho sídla na Priemyselnej ulici humanitne a spoločenskovedne zamerané katedry a dekanát fakulty.

"Zostáva nám len čakať, kým Vatikán personálne obsadenie na ABÚ definitívne vyrieši. Radi by sme potom rokovania obnovili," povedala dnes Kudláčová. Hovorca ABÚ Dušan Kolenčík uviedol, že v súčasnosti nemôže Trnavská arcidiecéza robiť nijaké závažnejšie rozhodnutia, pretože spadá priamo pod správu Svätej stolice.

Aj v prípade dohody po vymenovaní nového arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy neožije gymnázium vravou študentov rýchlo. Budova potrebuje opravu, hoci nie je v havarijnom stave a má obnovenú strechu. Obe strany sa budú musieť dohodnúť, kto do prác investuje a následne skadiaľ potrebné financie získa.

Škola je opustená od roku 2010, kedy sa poslední žiaci odsťahovali do nových priestorov gymnázia. O objekt z roku 1616, patriaci do Národnej kultúrnej pamiatky - komplexu historických budov prvej Trnavskej univerzity, viedli v posledných viac ako desiatich rokoch súdny spor cirkev a krajská samospráva. Nakoniec došlo k mimosúdnej dohode, gymnázium zostalo vo vlastníctve cirkvi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu