Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Huba upozorňuje Kaliňáka na nečinnosť polície v kauzách

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec Mikuláš Huba (OĽaNO) zaslal ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi interpeláciu, v ktorej ho upozorňuje na nečinnosť polície v kauzách, pri ktorých sú poškodzované celospoločenské hodnoty a verejný záujem.

Tiež je v nich dôvodné podozrenie z páchania trestnej činnosti. Pre agentúru SITA to uviedla asistentka strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Eva Surovková. "Deje sa tak aj v prípade, že je polícia na tieto skutočnosti upozornená a privolaná na miesto činu," informoval Huba.

Ako príklad uvádza dve kauzy. V prvom prípade ide podľa jeho slov o neohlásenú asanáciu Cvernovky na Páričkovej ulici v Bratislave. "Aj keď bolo dôvodné podozrenie, že povolenie, na základe ktorého sa začalo búrať, nie je platné, a privolaná polícia bola na túto skutočnosť upozornená, nezasiahla a následne došlo k značným a nevratným škodám na kultúrnom dedičstve," poznamenal Mikuláš Huba. V druhom prípade ide o tzv. hausbóty na dunajských ramenách pod Bratislavou, ktoré boli zjavne vybudované bez príslušného povolenia.

Podľa neho významným spôsobom poškodzujú prírodu, ohrozujú vodné zdroje a bránia vo verejnom rekreačnom využívaní časti bratislavského lesoparku, čím sa dostávajú do rozporu s verejným záujmom. "Táto skutočnosť je už dlhšiu dobu verejným tajomstvom, pričom nie je známe, že by polícia proti takýmto aktivitám zakročila," informoval agentúru SITA.

Poslanec NR SR Mikuláš Huba sa preto vo svojej interpelácii ministra rezortu vnútra pýta, či je pravda, že polícia nie je kompetentná zasiahnuť vo vyššie uvedených a podobných prípadoch, kedy sa porušuje zákon a sú ohrozené či priamo poškodzované celospoločenské hodnoty a verejný záujem. Taktiež ho zaujíma, či v prípade, ak je jeho odpoveď na predchádzajúcu odpoveď kladná, a naša polícia je v takýchto prípadoch skutočne bezmocná, ako plánuje rezort túto ťažko akceptovateľnú skutočnosť zmeniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu