Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slováci odsúdení v EÚ by si svoj trest mali odsedieť vo vlasti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Výkon trestu odňatia slobody vo vlasti dostane prednosť pred vydaním do inej krajiny únie. Mala by to umožniť novela zákona o európskom zatýkacom rozkaze, ktorú na svojej dnešnej 15. schôdzi plánuje schváliť vládny kabinet.

Novela z dielne ministerstva spravodlivosti reaguje na situáciu, keď je na osobu vydaný európsky zatykač na výkon trestu odňatia slobody a osoba si chce trest odpykať v štáte, ktorého je občanom. Návrh zákona, ktorý vychádza z európskych noriem, určuje vzťah medzi dvoma inštitútmi – európskym zatýkacím rozkazom a prevzatím na výkon trestu odňatia slobody.

Podľa novely má za zákonom stanovených podmienok prednosť prevzatie na výkon trestu pred vykonaním zatykača. Slovenské orgány teda budú môcť uprednostniť vzatie občana do väzby pred jeho vydaním do inej krajiny. Podmienkou takéhoto postupu však je, že občan bude vykonávať trest uložený cudzími súdmi.

Podľa ministerstva je žiaduce, aby slovenskí občania mali možnosť odpykať si väzenie vo svojej vlasti, kde majú rodinné a sociálne väzby. Tie môžu prispieť k uľahčeniu nápravy počas výkonu trestu, tvrdí rezort spravodlivosti.

Nová predsedníčka Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Zita Táborská navrhuje vláde, aby na dnešnom zasadnutí odvolala podpredsedu úradu Mareka Vladára a na jeho miesto vymenovala Tatianu Behrovú. Vladár je podpredsedom ÚVO od 7. júla 2010, skončiť na tomto poste má na budúci týždeň 16. júla a Behrová sa má podpredsedníčkou stať 17. júla.

Kabinet tiež rozhodne o návrhu predsedníčky Úradu geodézie, kartografie a katastra Márie Frindrichovej, ktorá žiada odvolať Štefana Nagya z funkcie podpredsedu a aj Janu Jakabovú z funkcie vedúcej služobného úradu Úradu geodézie, kartografie a katastra. Nagya by mal od 16. júla nahradiť Ľubomír Suchý, Jakabovú by mala tiež v ten deň vystriedať Kristína Vavríková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu