Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počet nakazených z Pohody stúpa: Voda v poriadku, môže za to vírus!

Niektorí účastníci Pohody sa vrátili domov s nepríjemným ochorením.
Niektorí účastníci Pohody sa vrátili domov s nepríjemným ochorením. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/TRENČÍN - Problémy s pitnou vodou, ktorá mala návštevníkom festivalu Bažant Pohoda v Trenčíne, spôsobiť žalúdočné ťažkosti, hygiena nepotvrdila. Prvé laboratórne rozbory preukázali, že spĺňala stanovené normy. Napriek tomu počet účastníkov, ktorých museli hospitalizovať pre zdravotné problémy na klinike infektológie v nemocnici na bratislavských Kramároch, stúpa. Mnohí ďalší sa z ochorenia liečia doma. Za všetkým má stáť vírusové ochorenie, o čom nás informovali aj naši čitatelia.

"Práve som bol u lekárky a som PN do konca týždňa. U mňa to malo dosť dramatický priebeh: silné hnačky, neudržal som v sebe ani pohár vody, zvracanie, extrémna malátnosť, nevládal som chodiť, teplota. Nie je to vraj nič neobvyklé pri takom počte ľudí a ľahko sa to šíri, ak sa teda potvrdí, ze išlo o norovírus," hovorí Braňo (31), ktorý síce vodu nepil, ale umýval si v nej tvár a zuby. Každému však radí, aby zbytočne netrpel doma a radšej navštivíl doktora. S liekmi je to predsa len oveľa ľahšie prežiteľná situácia.

Podobnú skúsenosť má aj ďalšia čitateľka, u ktorej sa problémy vyskytli až po návrate do Bratislavy. Napriek tomu, že spali v Trenčíne mimo davy, používali len splachovacie wc a stratovali sa vegeteriánsky, patrili medzi tých, ktorí skončili s nepríjemnostiami.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Maťašovská potvrdila, že včera po ôsmej večer mali sedemnásť hospitalizovaných účastníkov Pohody. "Okrem niekoľkých prehriatí organizmu a drobných úrazov, evidujeme najmä pretrvávajúce žalúdočné problémy," vysvetlila Maťašovská pre denník SME s tým, že majú hnačkové ochorenie, ktoré sprevádzajú horúčky, zvracanie, malátnosť až stavy kolapsu. V nemocnici pobudnú pravdepodobne štyri až päť dní a žiadny z nich nie je v ohrození života.

Podľa trenčianskej regionálnej hygieničky Márie Štefkovičovej hnačkové ochorenia, ktoré počas festivalu potrápili 142 ľudí, nepochádzajú z pitnej vody, ale ide o vírusové ochorenie. „Podľa klinického priebehu ochorení sme predpokladali, že ide o vírusové ochorenie, čo nám dnes bolo aj potvrdené z vyšetrenia biologického materiálu od chorých osôb. Ide o norovírusové ochorenia,“ uviedla Štefkovičová.

Ide o rýchlo sa šíriacu infekciu, typickú chorobu špinavých rúk. Šíri sa kontaktom, aj kontaminovanými potravinami alebo vodou. „Je to sezónne ochorenie, v súčasnosti sa na Slovensku vyskytuje. Upozorňujem preto, aby chorí dôsledne dbali na hygienu rúk, aby zabránili prenosu ochorenia na členov rodiny, prípadne osoby v blízkom okolí,“ vysvetlila Štefkovičová. K 10. júlu hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici Trenčín 16 osôb, zostali tu ešte štyria ľudia, 12 už prepustili.

Organizátori 16. ročníka festivalu Pohoda, ktorý sa konal 5. až 7. júla na trenčianskom letisku, čelili obvineniu niektorých návštevníkov z toho, že v areáli ľuďom umožnili piť vodu, ktorá nebola v poriadku a u niektorých sa prejavili nevoľnosti. K najčastejším prejavom patrili hnačky, zvracanie, horúčka a kŕče. Podľa návštevníkov bola vo štvrtok a v piatok úžitková voda pri hlavnom Bažant stagei označená ako pitná, čo mohlo spôsobiť nevoľnosti. V sobotu tam už nápis pitná voda chýbal.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu