Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bratislava bude postrekovať proti komárom až pri kalamite

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Hlavné mesto SR bude robiť postreky proti komárom, až keď nastane kalamitná situácia. Momentálne taká nie je a Bratislava zatiaľ nájazdy tohto bodavého hmyzu nezažíva.

"S letom je ale spojené aj nejaké to uštipnutie, musíme si na to čiastočne zvyknúť," zdôraznil hovorca primátora Ľubomír Andrassy.

Na postreky proti komárom mesto nemá vysúťaženú firmu. Oslovilo preto tých záujemcov, ktorí sa v minulosti uchádzali o získanie zákazky, aby samospráve predbežne predložili svoje cenové kalkulácie. "Pre prípad, že nastane kalamitná situácia a budeme musieť pristúpiť k mimoriadnym opatreniam, aby sme vedeli vybrať firmu, ktorá ponúkla mestu najnižšiu cenu," vysvetlil hovorca s tým, že mesto je pripravené na mimoriadnu situáciu zareagovať. Postreky bude koordinovať v spolupráci s mestskými časťami. Najproblematickejšie oblasti sú pritom zväčša v Devíne, Devínskej Novej Vsi či Petržalke, a to najmä v okolí riek či močarísk.

Ako podotkol Andrassy, minulý rok mesto nevykonalo proti komárom ani jeden postrek. Pred dvoma rokmi však pristúpilo ku kombinácii pozemných i leteckých postrekov. Na tento rok má v rozpočte na uvedený účel vyčlenených 50.000 eur.

Kalamitné komáre v Bratislavskom samosprávnom kraji možno očakávať, až keď sa výraznejšie zdvihne hladina Dunaja a Moravy. Inkubačné obdobie od vajíčka po vyliahnutie komára je 10 až 14 dní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu