Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ochrankár zlomil mužovi sánku, dostal trest 500 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Peňažný trest 500 eur za ublíženie na zdraví a výtržníctvo potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 39-ročného Ľubomíra Loha z Bratislavy, príslušníka Úradu na ochranu ústavných činiteľov.

Nadporučík v januári 2009 na Námestí SNP v Banskej Bystrici po verbálnom konflikte udrel do tváre 43-ročného muža a zlomil mu sánku. Tým spáchal prečin ublíženia na zdraví a výtržníctva. Incident sa stal 3. januára 2009 okolo 23:00.

Dva manželské páry prechádzali okolo Cechovej reštaurácie. Oproti nim šiel s kamarátmi Ľubomír Loh, ktorý rozpažil ruky a pozýval ženy, aby šli s nimi. Nato sa poškodený Peter J. otočil a upozornil Loha, že sú to ich manželky a aby im nebránil v pohybe. Po slovnej výmene Loh udrel Petra J. do tváre. Napadnutý privolal mestských a neskôr i štátnych policajtov. Na utíšenie bolesti potom vypil niekoľko pohárikov alkoholu a do nemocnice na vyšetrenie šiel až na druhý deň. Vtedy sa zistilo, že má zlomeninu vzostupného ramena sánky. Následne podal trestné oznámenie.

Okresný súd v Banskej Bystrici najprv vo veci rozhodol trestným rozkazom. Obžalovaný podal voči nemu odpor a súd musel vytýčiť hlavné pojednávanie. Vzhľadom na rozpornosť dôkazov sudca nadporučíka Loha spod obžaloby oslobodil. Prokurátor sa však odvolal a krajský súd mu vyhovel. Odvolací senát stanovil prvostupňovému súdu doplniť dokazovanie a zároveň vyslovil právny názor, že poškodený nemal fyzický konflikt s nikým, iba s obžalovaným a preto s jeho oslobodením nemožno súhlasiť.

Okresný súd na novom hlavnom pojednávaní uznal Ľubomíra Loha za vinného z prečinu ublíženia na zdraví v súbehu s prečinom výtržníctva. Uložil mu peňažný trest päťsto eur a zaviazal ho zaplatiť Petrovi J. odškodné viac ako tisíc eur. Napadnutého muža s jeho ďalším nárokom na náhradu škody odkázal na občianske súdne konanie.

Proti verdiktu prvostupňového súdu sa nadporučík odvolal s tvrdením, že nikomu neublížil. Petra J. od seba iba odstrčil a ten mohol prísť ku zraneniu aj neskôr a iným spôsobom, pretože na lekárskom vyšetrení bol až na druhý deň.

Krajský súd Ľubomírovi Lohovi nevyhovel a prvostupňový verdikt potvrdil. Predseda senátu povedal, že okresný súd rozhodol správne a tvrdenie Loha, že Petra iba odstrčil, nie je reálne. Rozhodnutie odvolacieho senátu je právoplatné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu