Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Varovanie pred horúčavou: 36 °C, hrozba pre vaše zdravie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Extrémne teplé počasie, ktoré zasahuje Slovensko v týchto dňoch, zdá sa, ešte pritvrdí. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahu 2. stupňa pre celú krajinu. Teploty vystúpia až na 35 °C!


Meteorológovia predpovedajú teploty pohybujúce sa nad 30 °C. V nižších polohách očakávajú maximálnu teplotu vzduchu 32 až 35 °C. "Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká," uvádza sa na stránke SHMÚ. Rovnako upozorňuje na možný vznik požiarov.

Po tom, čo SHMÚ vydal krátko po 10-tej výstrahu 1. stupňa pre Podunajskú nížinu a Záhorie, platí výstraha už pre celé Slovensko od 10:00 do 20:00. Teploty na horách vystúpia na 22 °C, meteorológovia pripúšťajú možnosť búrky najmä v horských oblastiach.

Kým v utorok zatiaľ platí výstraha 1. stupňa, na stredu hlási SHMÚ už druhý stupeň pre juh a západ krajiny v čase od 9:00 do 20:00. Teploty sa budú pohybovať v rozpätí 31 až 36 °C. "Predpokladaná intenzita nebezpečného javu je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Jav predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," píše sa na stránke ústavu.

Pred slnkom a horúčavami by sa mali chrániť hlavne deti a starí ľudia. Meteorológovia odporúčajú dodržiavať pitný režim. Deti by mali vypiť až 2 litre vody, resp. nesladených nápojov, dospelí až tri litre a vyhýbať sa kofeínovým nápojom a alkoholu.

Našich západných susedov trápia iné problémy. Na Českú republiku sa totiž od juhozápadu rúti vlna búrok, čo postupne prináša aj ochladenie. Naopak Moravu zatiaľ zasahujú vysoké teploty, aj tam už však vydali výstrahu pred búrkami.

Varovanie pred horúčavou: 36
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu