Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Cez víkend padali teplotné rekordy: V Podhájskej a v Rožňave!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Klimatológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) zaregistrovali cez uplynulý víkend prvé teplotné rekordy. Séria tropických dní sa na Slovensku začala v piatok 15. júna.

V sobotu 16. júna bolo najteplejšie v Podhájskej, a to 32,6 stupňa Celzia, v nedeľu 17. júna v Rožňave, 33 stupňov Celzia Pre agentúru SITA to uviedol hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

"Rýchly vzostup teploty vzduchu v týchto dňoch podporuje nielen prúdenie teplého vzduchu od juhozápadu, ale aj dĺžka trvania slnečného svitu, ktorá v období letného slnovratu dosahuje u nás takmer 16 hodín. Pri nerušenom slnečnom svite sa zemský povrch silne prehrieva, a od neho sa ohrievajú aj prízemné vrstvy vzduchu," informoval klimatológ SHMÚ Pavol Faško.

V sobotu 16. júna zaznamenalo podľa Garčára rekord maximálnej dennej teploty vzduchu pre tento deň približne desať percent meteorologických staníc na Slovensku. V nedeľu 17. júna zaregistrovala rekord maximálnej dennej teploty vzduchu pre tento deň takmer tretina meteorologických staníc na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu