Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Glváč: Chceme predĺžiť mandát špeciálnej jednotky v Afganistane

Martin Glváč
Martin Glváč

BRATISLAVA - Ambíciou ministerstva obrany je predĺžiť mandát slovenskej špeciálnej jednotky, ktorá v súčasnosti pôsobí v rámci misie ISAF v Afganistane. Potvrdil to dnes šéf silového rezortu Martin Glváč (Smer-SD), podľa ktorého by sa tak malo stať v súvislosti so štrukturálnymi zmenami nasadených jednotiek.

"Chceme posunúť na miesto strážnej jednotky jednotky s vyššou špecializáciou... Musíme si však predtým dohodnúť súčinnosť s ostatnými krajinami, keďže my sme ešte v strážnej jednotke s Austráliou, s ktorou rokujeme o tom, ako si to predstavuje," vysvetlil minister. Slovenská špeciálna jednotka má mandát na tri polročné rotácie, pričom v súčasnosti je už nasadená druhá rotácia.

O vojenskej operácii v Afganistane sa dnes hovorilo v Prahe aj na rokovaniach ministra so šéfom českej diplomacie Karlom Schawarzenbergom. Ministri spolu hovorili o výsledkoch summitu NATO v Chicagu, ako aj o pôsobení ozbrojených síl v Afganistane po roku 2014. "Slovensko a Česko majú k sebe bližšie ako kedykoľvek predtým a navyše aj ekonomická situácia nás núti spolupracovať viac a viac, a to je aj snahou NATO," povedal o stretnutí Glváč.

Hlavným bodom dnešnej pracovnej cesty Glváča do Českej republiky bol podpis spoločnej deklarácie s tamojším ministrom obrany Alexandrom Vondrom. Jej cieľom je zintenzívniť spoluprácu rezortov obrany a priniesť finančné úspory. Dohoda hovorí napríklad o možnosti spoločného výcviku vojakov, väčšej koordinácii dopravných lietadiel nasadzovaných do vojenských operácií či nastavení podmienok na spoločné obstarávanie.

"Navrhol som napríklad, aby sme spolupracovali v NATINADS-e, kde by sme na jednej strane ušetrili a na druhej strane by sme jeden týždeň chránili vzdušný priestor oboch štátov my, druhý týždeň oni. Získali by sme nové spôsobilosti aj skúsenosti," priblížil jednu z oblastí možnej spolupráce Glváč.

Obranná spolupráca by mala byť aj témou spoločného rokovania slovenskej a českej vlády, ktoré by sa malo uskutočniť 28. októbra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu