Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kardinál Korec je v umelom spánku: Ťažký infekčný šok!

Kardinál Ján Chryzostom Korec
Kardinál Ján Chryzostom Korec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kardinál Ján Chryzostom Korec leží v umelom spánku v nemocnici. Kardinál sa neprebral po operácii slepého čreva.

Tento rok už zomrel emeritný spišský biskup František Tondra vo veku 76 rokov 3. mája. Minulý rok zomrel 27. júla 2011 banskobystrický diecézny biskup Rudolf Baláž.

Kardinála Korca hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici v Nitre v utorok dopoludnia, prasklo mu slepé črevo. „Bol prijatý v ťažkom septickom stave s perforovaným slepým črevom, ťažkým zápalom pobrušnice a zlyhávajúcimi vitálnymi funkciami,“ povedala námestníčka riaditeľa nitrianskej nemocnice Alena Ďurišová. Ihneď po privezení do nemocnice ho operovali. Momentálne je v umelom spánku a jeho zdravotný stav je kritický.

Zlyhávajú mu všetky vitálne funkcie v dôsledku ťažkého infekčného šoku. „Pri infekcii sa uvoľnili toxíny, ktoré ovplyvňujú vitálne funkcie. Zlyháva mu pečeň, obličky, cirkulácia, nedýcha, je na ventilátore a jeho srdce je na podpore,“ popísala Ďurišová.

Ján Chryzostom Korec je v spoločnosti považovaný za veľkú morálnu autoritu. V rokoch 1990 - 2005 bol nitrianskym sídelným biskupom. Je jedným z dvoch slovenských kardinálov, pápež Ján Pavol II. ho za kardinála ustanovil 28. júna 1991. Je nositeľom viacerých vysokých vyznamenaní a čestných doktorátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu