Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Slovensko sa valí toxický červený mrak, obyvatelia žijú v strachu!

Červený mrak valiaci sa z Maďarska
Červený mrak valiaci sa z Maďarska (Zdroj: repro foto tv joj)

BRATISLAVA - Obyvateľov pohraničných oblastí Slovenska zachvátil strach. Na naše územie sa totiž valí mrak s čiastočkami prachu pochádzajúceho z odkaliska v Maďarsku. Bývalá hlinikáreň, v ktorej došlo v roku 2010 k ekologickej havárii, sa nachádza len kilometer od Dunaja.

Nebezpečný oblak je tvorený čiastočkami jedovatého červeného kalu, ktorý sa uvoľnil pri pretrhnutí sedimentačnej nádrže hlinikárne a už zasiahol viaceré obce na juhu Slovenska. Miestnym obyvateľom ho fúka do tváre silný vietor. Majú obavy, že odkalisko zamorí Dunaj, ale keďže sa nádrž nachádza na území iného štátu, slovenské úrady s tým nemôžu nič robiť.

"Nie je nám to jedno, ale co s tým môžeme robiť?!," hovorí zúfalá obyvateľka. "Kontaktovali ma viacerí znepokojení občania s tým, aby sme podnikli nejaké kroky," povedal starosta obce Moča Pál Banai Tóth, ktorého doterajšie snahy o vyriešenie situácie ale boli márne.

Keďže Dunaj je riekou, ktorá preteká cez viaceré krajiny, jeho prípadné znečistenie by mohlo ohroziť zdravie obyvateľov ďalších štátov. "Ľudia sa v ňom kúpu aj chytajú ryby, takže riziko tu rozhodne je," dodal starosta Tóth.

Čiastočky toxického kalu pochádzajú z odkaliska, ktorého hrádza sa v októbri 2010 pretrhla a spôsobila ekologickú katastrofu. Tá si vyžiadala desať obetí a vyše 120 zranených. Niekoľko stoviek domov bolo zničených a zlikvidovaný bol aj miestny ekosystém.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu