Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Skládku kalu hlinikárne prikrývajú údajne rádioaktívnou hlušinou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ – Jednu zo skládok kalu hlinikárne v maďarskej Ajke prikrývajú údajne rádioaktívnou hlušinou, ktorá môže ohrozovať zdravie, píše denník Népszabadság. Občianske združenie Šanca pre život po úniku červeného kalu, ktorého členmi sú poškodení katastrofou z októbra roku 2010, požiadali úrady, aby vykonali nové merania v okolí skládky.

Hlušina, ktorá vzniká pri spálení uhlia z Ajky a ktorou prikrývajú veľkú časť skládky 9, je podľa nedávnych štúdií rádioaktívna. Členovia združenia sa domnievajú, že obyvatelia okolia sú vystavení riziku.

Zdravotné stredisko v Devecseri, ktoré robilo po katastrofe preventívne prehliadky, už zatvorili. V uplynulých mesiacoch sa objavili u viacerých pacientov choroby, ktoré interní lekári identifikovali ako otravu z ortuti, tvrdia tamojší obyvatelia, podľa ktorých to je výsledkom technologických nedostatkov výroby.

V súvislosti s transportom a manipuláciou hlušiny vyjadrili názor, že tie by mali byť sprevádzané prísnym preverovaním radiácie.

Pri úniku červeného kalu z pretrhnutej hrádze odkaliska hlinikárne v Ajke 4. októbra 2010 prišlo o život desať ľudí, vyše 200 sa zranilo a niekoľko stoviek domov sa stalo neobývateľnými. Kal zasiahol Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu