Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obvinení v kauze úniku kalu v Ajke popierajú vinu

Únik jedovatého kalu
Únik jedovatého kalu

BUDAPEŠŤ – V súdnom procese v kauze úniku jedovatého červeného kalu z odkaliska hlinikárne v Ajke z roku 2010, ktorej pojednávanie dnes pokračuje v maďarskom Veszpréme, popreli vinu všetci z doposiaľ 11 vypočutých obvinených.

Proces na Veszprémskom tribunáli pokračuje vypočúvaním ďalších z celkového počtu 15 obvinených. Pri najväčšej ekologickej katastrofe v Maďarsku v roku 2010 zahynulo desať ľudí a vznikli rozsiahle ekologické a materiálne škody.

Ako dnes uviedla maďarská tlačová agentúra MTI, tribunál vypočuje všetkých obvinených zrejme do konca tohto týždňa. Prokuratúra obžalovala celkom 15 zamestnancov hlinikárne Magyar Alumínium Termelö és Kereskedelmi (Mal) Zrt., vrátane jej generálneho riaditeľa.

Sú obvinení z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti so smrteľnými následkami, z trestných činov poškodenia životného prostredia a prírody z nedbanlivosti, porušenia pravidiel hospodárenia s nebezpečným odpadom a všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti spôsobiaceho materiálne škody mimoriadne veľkého rozsahu.

Očakáva sa, že proces, v ktorom má pred súdom vypovedať 232 poškodených a 132 svedkov, potrvá viac ako rok. Ekologická katastrofa na západe Maďarska, pri ktorej sa 4. októbra 2010 pretrhla hrádza odkaliska a toxický červený kal zalial obce Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely, si vyžiadala desať obetí. Ďalších viac ako 200 ľudí vyviazlo so zraneniami. Zničených bolo okolo 400 domov i celý ekosystém rieky Marcal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu