Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Firmy zaplatia mimoriadny odvod zo zisku, zvýšenie cien údajne nehrozí

BRATISLAVA - Zavedenie odvodu pre poisťovne, poštu či telekom by podľa predpokladov ministerstva financií nemalo spôsobiť zvýšenie cien poskytovaných služieb a dodávaných tovarov pre konečného spotrebiteľa.

Ministerstvo financií už pripravilo na rokovanie vlády návrh zákona, ktorým sa ustanovuje osobitný odvod pre regulované firmy. Premiér Robert Fico avizoval, že takto získané  prostriedky sa vložia do fondu na prorastové opatrenia. Návrh zákona by Ficov kabinet mal prerokovať už na štvrtkovom zasadnutí.

Rezort financií navrhol, aby boli mimoriadnym odvodom zaťažené firmy, ktoré majú oprávnenie na výkon podnikateľskej činnosti v oblasti energetiky, poisťovníctva a zaisťovníctva, verejného zdravotného poistenia, elektronických komunikácií, farmácie, poštových služieb, dopravy na dráhe, verejných kanalizácií a leteckej dopravy a verejných vodovodov.

Ministerstvo zároveň stanovilo podmienku, že výnosy firmy z regulovanej činnosti za účtovné obdobie, v ktorom získala oprávnenie na výkon podnikateľskej činnosti, dosiahli aspoň 50 % z jej celkových výnosov tohto účtovného obdobia. Suma základu odvodu, od ktorej vzniká povinnosť platiť odvod, je stanovená na 3 mil. eur.

Denník Sme priniesol konkrétne čísla. Špeciálny odvod vypočítali z vlaňajších ziskov firiem:
- poisťovňa Dôvera by štátu prispela vyše 400-tisíc eur
- Allianz­Slovenská poisťovňa by štátu odviedla 2,8 milióna eur
- Orange by zaplatil asi sedem miliónov eur 
- Telekom 6,3 milióna eur
- dcérska spoločnosť SPP Eustream (preprava plynu) by štátu odviedla asi 7,9 milióna eur
Dotknuté firmy zatiaľ chystané zmeny nekomentujú.

Tieto mimoriadne odvody podľa predpokladov ministerstva financií nespôsobia zvýšenie cien. "Tento odvod sa nebude považovať za oprávnený náklad, ktorý možno započítať do regulovanej ceny a zákon priamo zakazuje zvyšovať z tohto dôvodu regulovanú cenu," konštatuje ministerstvo.

„V prostredí energetiky, ktoré je náročné na investície a vyžaduje si stabilitu, môže takáto zmena nepriaznivo ovplyvniť  schopnosť  ďalej investovať do distribučnej sústavy, ale aj zamestnanosť či kvalitu poskytovaných služieb,“ povedala pre Sme hovorkyňa Východoslovenskej energetiky Andrea Daniehlová.

Zákon o osobitnom odvode by mal účinnosť podľa návrhu rezortu financií nadobudnúť od začiatku septembra tohto roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu