Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Vládny boj proti bankám: Tie zvyšujú poplatky za bankomaty

BRATISLAVA – Banky sa postupne pripravujú na vyššie zaťaženie. Tento rok majú odviesť štátu na bankovej dani o 25 mil. eur viac. Vymýšľajú rôzne poplatky za služby, ktoré by im pomohli nahnať za necelé dva roky štátu navyše 125 miliónov eur.

Žiadna banka otvorene neprizná, že zvýšená frekvencia, s akou v ostatnom čase menia poplatky, by mohla byť  dôsledkom ozdravovania verejných financií. Tvrdia, že zmeny v cenníkoch zohľadňujú iba ich nákladovú politiku. „Hotovostné operácie sú pre banku náročné na spracovanie a majú vysoké náklady,“ povedala hovorkyňa Tatra banky Marína Smolková pre denník Sme. Každý mesiac najviac rástol poplatok za výber kartou v bankomate inej banky a vedenie účtu.

Vláda Roberta Fica ale nebude tolerovať zvyšovanie poplatkov bánk pôsobiacich na Slovensku. Kabinet je podľa premiéra pripravený v prípade ďalšieho zvyšovania poplatkov zaviesť základný balíček služieb pre všetkých klientov, nielen pre vybranú skupinu, ako to zatiaľ plánuje.

"Ak bude pokračovať bankový sektor v zvyšovaní bankových poplatkov, zavedieme tento základný bankový produkt pre všetkých ľudí na Slovensku bez výnimky," vyhlásil po pondelkovom rokovaní so zástupcami bánk premiér Fico. Balík základných služieb, ktorého cena má byť jedno euro, má byť viazaný na jeden účet v jednej banke. Pôvodne sa hovorilo, že balíček pomôže  ľuďom  s "nie vysokým príjmom“ a mal by garantovať určitý objem služieb.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu