Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Sucho na poliach môže zdvihnúť ceny niektorých potravín

Zobraziť galériu (3)

BRATISLAVA – Sucho, málo vlahy, nedostatok zrážok. Jediný dôvod pre ktorý už poľnohospodári bijú na poplach. Úroda pšenice bude na juhu krajiny oproti vlaňajšku nižšia o 40 %.

Vzhľadom na to, že od minulého roku pôda nemá v sebe toľko vlahy, koľko sa očakávalo zo zimného obdobia vyzerá to na poliach "veľmi slabo".

"Ozimná pšenica je riedka, nízka. Percentuálne by sa dalo povedať, že jej úroda bude o 40 % nižšia oproti vlaňajšku. Vlani sme evidovali u pšenice hektárovú úrodu 4,85 ton. Tento rok sa môže očakávať úroda okolo 3,3 až 3,5 tony z hektára," spresnila Helena Patasiová, predsedníčka predstavenstva Agrárnej komory Slovenska.

Nedostatok pšenice a jačmeňa sa nemusí premietnuť iba do zdraženia chleba, či piva. Obilniny sa pestujú aj ako krmivo pre hospodárske zvieratá, takže v prípade že ich cena porastie, ovplyvní to aj cenu mäsa, mlieka a vajec.

Sucho na poliach môže
Zobraziť galériu (3)

Podobne ako pšenica, aj ostatné poľné kultúry bez vlahy živoria. O repku olejku zápasia tak potravinári, ako aj fabriky na biopalivá. Práve to by mohlo priniesť zvýšenie cien obilnín „Vyzerá tak, že u repky sa už teraz dá odhadovať, že sa nedosiahne pravdepodobne ani priemerná úroda. Úroda repky sa v našich podmienkach plánovala na 2,5 tony z hektára. Teraz to však už vyzerá tak, že bude o približne 1 tonu na hektári nižšia. Niektorí poľnohospodári repku už aj vyorali a nahradili slnečnicou a kukuricou. Iní to len zvažovali, pretože nové osiatie samozrejme predstavuje náklady navyše," uviedla Patasiová.

Sucho na poliach môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Kedysi sa na poliach vo velkom premiestňovali obrovské zavlažovacie systémy zo Sovietskeho zväzu. Dnes, aj keď už máme modernejšie technológie, sú funkčné len na jednu tretinu a často dochádza k ich rozkrádaniu.Navyše voda na poli sa považuje za luxus. "Poľnohospodári, ktorí využívajú vlastné závlahové systémy, v súčasnej dobe zo štátnej pomoci nemajú žiadne podpory. Napriek tomu hlavne v intenzívnej rastlinnej výrobe musia využívať závlahy, pretože bez toho by nemali úrodu," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu