Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európska komisia chce opätovne znížiť ceny roamingu

Ilustračné Foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné Foto

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) plánuje v najbližších týždňoch predstaviť novú legislatívu, ktorá priblíži poplatky za mobilné služby v roamingu bližšie k národným tarifám.

Ako informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z prostredia EÚ, navrhované opatrenia majú ešte výraznejšie okresať marže hlavných hráčov na európskom telekomunikačnom trhu, akými sú Deutsche Telekom, Vodafone, Telefónica alebo France Telecom.

Cena za hlasové služby v roamingu by sa podľa týchto zdrojov mala od júla 2014 znížiť na 0,24 eur za minútu. V porovnaní so súčasnou cenou 0,39 eur ide o zníženie na úrovni takmer 40 %. Od júla 2016 by sa dokonca ceny za volania v roamingu mali dostať na národnú úroveň. Strop pre ceny sms správ zo zahraničia by sa do toho istého dátumu mal znížiť na 0,10 eur v porovnaní s terajšími 0,11 eur. Schválenie návrhu sa očakáva v júni tohto roka. Zavedeniu stropov sa podľa zdrojov nevyhnú ani v poslednej dobe čoraz častejšie využívané dátové služby. Operátori budú musieť stanoviť cenový limit pri sťahovaní dát v zahraničí. Od minulého roku sa pri dátových službách v roamingu uplatňuje limit 50 eur mesačne, ktorý má zamedziť neúmerne vysokým poplatkom.

Komisia chce týmito opatreniami ochrániť viac ako 500 mil. užívateľov mobilných služieb v Európe pred nepríjemným prekvapením pri pohľade na účet za telefón po návrate zo zahraničia. Zdroje z telekomunikačného sektora prezradili, že navrhované zmeny sú významné, pričom podpredsedníčka EK pre digitálnu agendu Neelie Kroes sa podľa nich s firmami nemaznala. Telekomunikačné spoločnosti už v minulosti napadli rozhodnutie komisie o regulácií cien v roamingu, no na Európskom súdnom dvore neuspeli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu