Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pozor na pochybné weby: Opäť sa snažia obrať fanúšikov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Športová jar s majstrovstvami v hokeji plynule prejde už čochvíľa do ďalšieho šialenstva na zelených trávnikoch. Odborníci vystríhajú pred podvodnými webstránkami, kde sú za registráciou skryté nemalé poplatky.

Minulý týždeň začali Majstrovstvá sveta v hokeji, ktoré pútajú pozornosť fanúšikov po celom svete. Na Slovensku sa vlani s týmto športovým sviatkom objavili po Bratislave regulérne plagáty  reklamujúce webovú stránku so všetkým, čo k šampionátu patrí. Neskôr vysvitlo, že stránka mala za úlohu len podvodne vylákať peniaze od registrovaných návštevníkov.

Situácia sa opakuje. Nemusí to byť hokej, rovnako poslúži aj futbal. Začiatkom júna začínajú Majstrovstvá Európy, čo je opäť dôvod ako nachytať pár naivných fanúšikov na hruškách. Aktuálne výsledky, komentáre, fotky, videá a navyše aj možnosť zapojiť sa do rôznych súťaží o atraktívne ceny. To všetko už dnes ponúka množstvo webstránok, domácich aj zahraničných.

Nie všetky ale vznikajú s cieľom návštevníka zabaviť, alebo poučiť. „Sú tu rôzne webové stránky, na ktorých môže dochádzať k cielenému poškodzovaniu spotrebiteľov,“ upozorňuje Miroslav Antoňak z Centra ochrany práv občanov.

Niektorí z nás už majú aj osobnú skúsenosť, keď sa vlani nechali nachytať spoplatnenou registráciou na webovej stránke www.ms2011.sk a jej podobných. V  súvislosti s minuloročnými majstrovstvami sveta, bolo takýmto spôsobom oklamaných približne 500 občanov, ktorí sa vedia brániť iba súdnou cestou.

Napriek tomu, že súd už zakázal vymáhať a prevádzať údajné pohľadávky za používanie rôznych internetových stránok, raz keď firma sídli na Seychelských ostrovoch tak to jednoducho ignoruje a váš mailbox sa pravidelne plní nevyžiadanou poštou.

Obeťami podvodov sú väčšinou menej zdatní užívatelia internetu
Zobraziť galériu (4)
Obeťami podvodov sú väčšinou menej zdatní užívatelia internetu  (Zdroj: SITA)

Dostávať elektronickou poštou výzvy, aby ste zaplatili desiatky eur nie je nič príjemné, navyše ak sa vyhrážajú súdom a exekúciou. Miroslav Antoňak odporúča na takúto poštu nereagovať  pretože faktúra je neoprávnená a podvodníci len využívajú nízke právne vedomie bežných ľudí. "Akékoľvek poplatky neplatiť, zaškrtnutie políčka nie je žiadny právny akt, takže prevádzkovateľ nemá nárok niečo žiadať od návštevníka, ani naopak, " hovorí Alexander Vadovič, redaktor portálu pc.sk.

"Na základe minuloročných skúseností a zistení vyzývame spotrebiteľov, aby boli obzvlášť obozretní pri registrovaní sa na webových stránkach pod vidinou výhernej súťaže, či žrebovania o vstupenky na futbalové zápasy. Máme dôvodné podozrenie, že k takémuto konaniu môže dôjsť, hlavne na webovej stránke www.me2012.sk, ktorá sa v súčasnosti ešte len pripravuje," dodal Miroslav Antoňak.

Spoplatnená registrácia nie je výhradou športových stránok. Stretnete sa s ňou kdekoľvek, ak niečo hľadáte. Napríklad aj obyčajný text pre študijné účely. Vždy však ide o rovnaký princíp, ak niečo hľadáš, u nás to po krátkej registrácii nájdeš. I keď to vo väčšine prípadov nie je vôbec pravda.

Nikomu sa nechce čítať siahlo dlhé podmienky služby (Terms of Service – ToS), ktoré sú niekde na výhernej stránke zašité. No podľa odborníkov, je to jedna z možností ako predísť podvodu. Rovnako dôležité môže byť čítanie odozvy návštevníkov na danú stránku. "Nový web ktorý sa len nedávno zjavil a ponúka ako výhru tablet za 700€ iba za registráciu, nemusí byť v poriadku," upozorňuje Vadovič. Rovnako je podozrivé, ak vám niekto ponúka výhru len tak „z ničoho nič“ prípadne iba za kliknutie na nejaké tlačidlo.

Ak už niekde vyžadujú registráciu, rozhodne neuvádzajte svoje "citlivé údaje". "Prax je taká, že pri registrácii na stránku sa udáva mail, prezývka, prípadne meno a priezvisko, a aj to voliteľne. Akékoľvek ďalšie údaje by si prevádzkovateľ stránky mal pýtať osobitným formulárom alebo o takéto informácie žiadať mailom pri výhre zúčastneného. Zadávať adresu či iné osobné údaje pri prvotnom styku so stránkou nie je vhodné, " radí Vadovič.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu