Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mečiar končí ako predseda HZDS, strana možno zanikne!

Vladimír Mečiar už viac nie je predsedom strany
Vladimír Mečiar už viac nie je predsedom strany (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vladimír Mečiar odchádza po 21 rokoch z čela ĽS-HZDS. Svojim spolustraníkom to oznámil vo štvrtok 26. apríla na rokovaní straníckeho grémia v Bratislave. Strana chce ešte do leta zvoliť nového predsedu.

Primátor Partizánskeho Jozef Božik, ktorý je jedným z posledných členov strany pôsobiacich vo verejnej funkcii, prekvapil vyhlásením, že strana by mala zaniknúť. "Myslím si, že dnes už iná alternatíva nie je. HZDS môže svoju korektnosť a zodpovednosť prejaviť len odchodom z politickej scény a riadeným zánikom. Považujem to za jediné korektné, slušné a politicky kultúrne riešenie.". Podobný názor vraj zastáva aj Sergej Kozlík.

Božik žiadal v súvislosti s návrhom na zánik strany zvolanie snemu. Nemyslí si, že strane pomôže zmena názvu alebo integrácia do inej politickej strany. "Tým, že ľudia odmietli obsah politiky HZDS, sa ukázalo, že miera popularity a podpory je absolútne marginálna," vysvetlil.

Božik bývalého predsedu kedysi najsilnejšej strany kritizuje už dlhšiu dobua. Po neúspešných voľbách v roku 2010, kedy sa ĽS-HZDS ocitla prvýkrát vo svojej histórii mimo parlamentu, ho vyzval k odchodu z funkcie. Mečiar to neurobil. K tomuto kroku sa odhodlal až po posledných parlamentných voľbách, v ktorých jeho strana nezískala ani jedno percento hlasov. Krátko pred nimi tvrdil, že ak strana nebude úspešná, celé jej vedenie vrátane neho skončí hneď na druhý deň po voľbách, teda 11. marca. Mečiarovi trvalo vyše mesiaca, aby svoje slovo dodržal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu