Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Šéfom NBÚ bude Magala, nahradí Blanárika

Jozef Magala
Jozef Magala

BRATISLAVA - Bývalý riaditeľ tajnej služby Jozef Magala nahradí v Národnom bezpečnostnom úrade (NBÚ) Františka Blanárika.

Ján Valko sa stane šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS), až keď získa previerku od terajšieho vedenia služby, informuje o tom dnešné vydanie denníka SME.

Na miesto šéfa SIS nastúpi bývalý šéf Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti Ján Valko. Výmena sa podľa informácií z okolia premiéra Roberta Fica udeje až potom, ako Valko dostane bezpečnostnú previerku. Ako ďalej píše SME, premiér chce, aby ho preverila ešte terajšia SIS pod vedením Karola Mitríka. V pondelok Fico oficiálne navštívi SIS, kde svoj plán oznámi.

Denník pripomína, že po nástupe Magalu do SIS po voľbách v roku 2006 prestala tajná služba odpočúvať "gorilí byt" na Vazovovej ulici. Podľa údajného spisu SIS zverejneného na internete chodil do bytu aj bývalý Ficov osobný tajomník František Határ a raz tam bol aj Fico. Prečo SIS akciu zastavila, nie je známe. Magala aj SIS pod Mitríkovým vedením odmietali polícii poskytnúť akékoľvek informácie o Gorile.

Magala vo funkcii vystrieda Františka Blanárika, nominanta HZDS, ktorý podľa archívov ÚPN spolupracoval s komunistickou ŠtB. NBÚ vydáva previerky personálnej a priemyselnej bezpečnosti, aby sa ľudia a firmy mohli oboznamovať s utajovanými skutočnosťami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu