Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

FOTO Slovensko zasiahla víchrica: Vietor vyvracia stromy a ničí strechy!

Hasiči riešili problémy s plechovou strechou Zobraziť galériu (12)
Hasiči riešili problémy s plechovou strechou (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Len pohľad z okna stačí na to, aby sa väčšina Slovákov rozhodla dnes zostať radšej doma. Víkendové počasie si však okrem prehánok pripravilo aj ďalšiu nepríjemnosť. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu druhého stupňa pred silným nárazovým vetrom, ktorý môže na niektorých miestach dosahovať rýchlosť 55 až 70 km/h. Na Spiši už povyvracal niekoľko stromov a jeho nápor nevydržali ani plechové strechy.

Máte zaujímavé FOTO alebo VIDEO z vyčíňania prírodného živlu? Podeľte sa s nami o ne na e-mailovej adrese tipy@topky.sk.

"V okrese Spišská Nová Ves spadli dva stromy, jeden na elektrické vedenie na ulici Zvonárskej v Spišskej Novej Vsi a v katastri obce Kolinovce v okrese Spišská Nová Ves zase na cestu. Vietor strhol aj strechu na Levočskej ulici v Spišskej Novej Vsi," informoval Jozef Mižura z Hasičského a záchranného zboru v Košiciach.

Silný vietor na Spiši
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR)

Silný vietor na Spiši
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR)

Spišskonovoveskí hasiči museli zasahovať aj na ulici Nejedlého. Do asi šesťmetrovej výšky sa na strom priviazal aktivista, ktorý bol proti výrubu stromov a nechcel zísť dole. "Za pomoci polície sa nám ho podarilo transportovať dolu, použili sme dvíhaciu plošinu," doplnil Mižura.

FOTO Slovensko zasiahla víchrica:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Nenudili sa ani hasiči v Prešovskom kraji. Pri Podbanskom vo Vysokých Tatrách spadol strom na vozovku. Zasahovali tam príslušníci HaZZ z Popradu. Okrem toho vietor strhol strechu na rodinnom dome v Levoči, poškodené bolo pravdepodobne aj elektrické vedenie. Strom spadol na cestu aj pri obci Reľov v okrese Kežmarok.

Okrem silného vetra musia hasiči riešiť aj väčší požiar pri obci Jánovce v okrese Poprad. "Momentálne tam zasahujú tri cisterny, išlo o vypaľovanie trávy. Je tam silné zadymenie a požiar sa približuje k poľnohospodárskemu družstvu v Jánovciach, kde je viac slamy," uviedol operačný dôstojník KR HaZZ v Prešove Pavol Klabník.

Silný vietor na Spiši
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR)

Silný vietor na Spiši
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR)

SHMÚ vydal výstrahu druhého stupňa

Do strednej Európy stále prúdi vlhký vzduch, ktorý spôsobil premenlivú, prevažne veľkú oblačnosť a na mnohých miestach prehánky alebo dážď. Jeho silné prúdenie má za následok západný až severozápadný vietor 6 až 12 m/s (20 až 45 km/h), ktorý v nárazoch dosiahne miestami 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h). Miernejší vietor sa očakáva iba na východnom Slovensku a v južnej polovici stredného Slovenska. Hrebene hôr však môže zasiahnuť víchrica.

Výstraha druhého stupňa platí do desiatej hodiny v noci pre regióny Orava, Kysuce, Liptov, Turiec, Spiš, Horehoronie a Severozápad. Rýchlosť vetra sa odhaduje na 20 až 30 m/s a na niektorých miestach sa môžu dokonca tvoriť aj záveje a snehové jazyky. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Výstraha prvého stupňa zostáva v platnosti pre západné a zvyšok stredného Slovenska, vrátane Šariša.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu