Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Optimizmus Slovákov voči EÚ za posledný rok výrazne poklesol

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Optimizmus Slovákov voči Európskej únii (EÚ) a jej inštitúciám ako Európskemu parlamentu či Európskej komisii za posledný rok výrazne poklesol. Názory ľudí na Slovensku sa tak stávajú voči EÚ kritickejšími.

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Eurobarometer č. 76 z jesene 2011, o ktorom na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave informoval vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek spolu s autorom Národnej správy k Eurobarometru Ivanom Kuhnom.

"Kým na jeseň 2010 si až 65 % Slovákov myslelo, že EÚ sa uberá správnym smerom, na jar 2011 to už bolo iba 55 % a na jeseň 2011 dokonca iba 43 %," vyčíslil Kuhn. V priebehu jedného roka tak došlo k prudkému poklesu. Počet Slovákov, ktorí si myslia, že sa Únia uberá správnym smerom, sa znížil z pôvodných dvoch tretín na menej ako polovicu.

"Do jesene 2009 boli názory Slovákov prevažne optimistické, potom nastal mierny pokles a za posledný rok prišiel výrazný pokles dôvery," dodal Kuhn. Ide najmä o dôveru voči EÚ ako celku a tiež dôveru k jednotlivým inštitúciám ako EP a EK či k Rade Európskej únie.

"Mierny pokles ešte môže nastať, ale oveľa hlbšie to už klesať nebude," odhadol Kuhn. Zníženie dôvery je podľa neho spôsobené predovšetkým finančnou a dlhovou krízou v Európe, ktorá zapríčinila problémy Grécka a niektorých ďalších krajín. A následné riešenie týchto problémov, kde sa vyžaduje od členských krajín, aby Grécku pomáhali.

"S tým asi nie sú všetci Slováci spokojní, no nie preto, že by neboli solidárni," opísal Kuhn. Ľuďom sa však podľa neho nepáči, že musia pomáhať krajine, ktorá nie je chudobnejšia ako Slovensko. "To ovplyvňuje názory občanov Slovenska, ktoré boli doteraz veľmi silno proeurópske a optimistické. Teraz sa stávajú kritickejšie," doplnil Kuhn.

V porovnaní s európskym priemerom v Eurobarometri však ostávajú Slováci stále optimistami. Hoci len 43 % Slovákov si myslí, že sa EÚ uberá správnym smerom, priemer 27 krajín únie je 38 %. "Slováci sú dlhodobo proeurópski. Je to dôsledok aj z predvstupového procesu," priblížil Chrenek. Európska únia bola pre ľudí modelom demokracie, právneho štátu a prosperity. Slováci tak boli pozitívne naladení a verili, že EÚ je to najlepšie. "Minulý rok podpora poklesla. Bolo to také zreálnenie pohľadu na EÚ," skonštatoval Chrenek.

Prieskum verejnej mienky Eurobarometer sa robí dvakrát ročne zvyčajne na jar a na jeseň. Najnovší Eurobarometer č. 76 sa na Slovensku uskutočnil od 5. do 20. novembra na vzorke tisíc respondentov starších ako 15 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu