Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vysokých škôl je príliš veľa, tvrdia politici

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Vysokých škôl na Slovensku je príliš veľa. Treba preto sprísniť kritériá na ich vznik, avšak tiež kategorizovať tie, ktoré už v akademickom prostredí pôsobia. Na takýchto záveroch sa zhodli viacerí rečníci z radov politikov a odbornej verejnosti počas panelovej diskusie na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave s názvom Univerzity a budúcnosť Slovenska.

 Vystúpiť tu mala aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS), svoju účasť však krátko pred začiatkom odvolala.

"Je veľkou chybou, že máme veľké množstvo vysokých škôl najmä v oblasti spoločenských vied, ktoré vychovávajú budúcich nezamestnaných," vyhlásil predseda parlamentného výboru pre vzdelanie Dušan Čaplovič (Smer-SD).

Kritériá by preto podľa neho mali byť veľmi prísne a v Akreditačnej komisii by mali sedieť významní vedeckí pracovníci a emeritní profesori, ktorí už nebudú priamo naviazaní na konkrétnu vysokú školu. "Kritériá vysokej kvality by mali presadzovať aj vo vzťahu k verejným aj vo vzťahu k súkromným školám," doplnil.

Doterajšie kritériá na vznik nových vysokých škôl boli nastavené príliš voľne, domnieva sa aj podpredseda vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel (Most-Híd). "Boli nastavené tak široko, že sa cez tie kritériá dostali možno aj školy, ktoré nespĺňali náročnosť, ktorú by sme si od univerzít žiadali," zdôraznil Chmel. Kritériá by sa podľa exministra školstva Jána Mikolaja (SNS) nemali sprísniť len pre školy, ktoré chcú vzniknúť, ale aj pre tie, ktoré už existujú. "Ak nebudú prísnejšie kritériá, spadneme do masovosti a to nikto nechce," uviedol.

Chmel si myslí, že v súčasnosti by bolo treba vytypovať tri-štyri elitné školy, ktoré by od štátu dostávali oveľa viac prostriedkov ako tie, ktoré spĺňajú len základnú vzdelávaciu funkciu. Rektor UK Karol Mičieta povedal, že kvalitných univerzít, ktoré poskytujú vzdelanie na vedecko-vzdelávacej úrovni nie je veľa. "My presne vieme, ktoré sú to," povedal s tým, že treba rozlišovať vzdelávacie a vedecko-vzdelávacie inštitúcie a umožniť rast tvorivých ľudí na tých školách, kde kvalita je.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu