Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vyhýbanie sa povinnosti počas núdzového stavu má byť trestné

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nevykonávanie povinností počas núdzového stavu sa má trestať až dvojročným väzením. V Trestnom zákone má pribudnúť nová podstata trestného činu porušovania povinností za krízovej situácie.

Novelu Trestného zákona na úvod šiesteho rokovacieho dňa parlamentu v pléne odôvodnila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). Rezorty spravodlivosti a zdravotníctva takto reagujú na konanie lekárov koncom roka 2011.

Poslancov dnes čaká aj rokovanie v prvom čítaní o tom, či bude 28. október, deň vzniku Československa, vyhlásený za štátny sviatok. S týmto návrhom prišli dve skupiny poslancov, z SDKÚ-DS a OKS. Oba návrhy sa líšia len po formálno-právnej stránke, zhodujú sa v tom, že o štatút štátneho sviatku by prišiel 1. september, ktorý je dnes Dňom ústavy. Zmenu odmietajú členovia Smeru-SD aj SNS.

Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) bude v pléne obhajovať novelu stavebného zákona, ktorý by zjednodušil konanie proti budovateľom čiernych stavieb. Ján Slota a Rafael Rafaj (obaja SNS) chcú zasa novelou zákona o obecnom zriadení zjednodušiť umiestňovanie pamätníkov slovenských dejateľov.

O 11:00 bude parlament hlasovať o odňatí príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa nepracujúcim rodičom, o tom, či si majitelia z áut budú môcť odmontovať deliacu mriežku či o prísnejších pravidlách pre strieľanie psov a mačiek v lesoch. Na programe je aj hlasovanie o novele Ústavy SR z dielne Smeru-SD aj o tom, či parlament vyzve prezidenta Ivana Gašparoviča, aby vymenoval Jozefa Čentéša do funkcie generálneho prokurátora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu