Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Rakúsku pracuje až 16 000 slovenských opatrovateliek

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – V Rakúsku pracuje v súčasnosti približne 16 000 opatrovateliek seniorov zo Slovenska. Uviedol to dnes na tlačovej besede Sociologického ústavu SAV Miloslav Bahna, na ktorej prezentoval výsledky výskumu Opatrovateľky 2011.

Ten formou osobných rozhovorov realizoval Sociologický ústav SAV v spolupráci s výskumnou agentúrou TNS Slovakia od 1. do 24. novembra 2011 na vzorke 151 respondentov. Ako Bahna informoval, po poklese popularity destinácií pracovnej migrácie vyhľadávaných v období po vstupe Slovenska do EÚ – Veľká Británia a Írsko – sa z Rakúska stáva stále významnejší cieľ slovenskej pracovnej migrácie.

Ako Bahna poukázal, aj napriek tomu že od mája 2011 sa môžu slovenskí občania zamestnať v Rakúsku bez pracovného povolenia, stále platí, že väčšinu pracujúcich zo Slovenska tvoria v Rakúsku práve ženy - opatrovateľky seniorov. Dodal, že obzvlášť výrazný nárast počtu opatrovateliek nastal v priebehu roka 2009. V tomto roku narástol ich celkový počet zo 6 000 na 16 000.

Ako dôvody uviedol najmä legalizovanie opatrovania v Rakúsku v roku 2008, nárast počtu sprostredkovateľských agentúr, a najmä v roku 2009 zanikali na Slovensku pracovné miesta aj z dôvodu krízy, no dopyt po opatrovaní seniorov v Rakúsku zostal zachovaný. Priznáva však, že pred rokom 2008 bola pravdepodobne zachytená len časť opatrovateliek pracujúcich v Rakúsku, pretože v tomto období boli možnosti legálneho zamestnania v Rakúsku pre Slovákov obmedzené.

Cieľom výskumu bolo poskytnúť ucelenejší obraz o tejto skupine pracujúcich žien v zahraničí. Výskum nebol zameraný na mužov - opatrovateľov. Tí tvoria približne 10 percent z celkového počtu slovenských opatrovateľov seniorov. Bahna uvádza, že podľa prieskumu je priemerný vek opatrovateliek 47 rokov. Vydatých je 55 percent opatrovateliek, 18 percent sú slobodné ženy, 16 percent rozvedené a deväť percent tvorili ženy vdovy. Najviac respondentiek - 70 percent, má stredoškolské vzdelanie s maturitou, 18 percent stredoškolské vzdelanie bez maturity a 10 percent má vysokoškolské vzdelanie. Základné vzdelanie, ako uvádza Bahna, malo necelé percento opatrovateliek.

Vzhľadom na regionálne rozvrstvenie sú opatrovateľky najčastejšie z Košického kraja (17 percent), nasleduje Žilinský kraj (14 percent ), Prešovský (13 percent), Banskobystrický (13 percent), Nitriansky (12 percent), Trnavský (11 percent), a nakoniec je to Trenčiansky (10 percent) a Bratislavský kraj (10 percent). Bahna uvádza, že viac ako polovica opatrovateliek má podľa prieskumu v Rakúsku založené živnostenské oprávnenie a len sedem percent opýtaných uviedlo, že v Rakúsku pracuje neformálne.

Bahna poukazuje aj na to, že podľa odpovedí opýtaných sú slovenské opatrovateľky so svojou prácou spokojné. Spolu 78 percent je veľmi spokojných alebo spokojných a len šesť percent je nespokojných. Na celkovú spokojnosť, ako uvádza, vplýva v rovnakej miere spokojnosť s prístupom opatrovaného a so zárobkom.

Takmer tri štvrtiny opatrovateliek má denný príjem medzi 45 eur až 65 eur. Viac zarába 15 percent a menej 11 percent opatrovateliek. Ako Bahna uvádza, vo všeobecnosti viac zarábajú ženy s lepšou znalosťou nemčiny a opatrovateľky, ktoré vykonávajú aj ošetrovanie pacientky či pacienta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu