Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Zakladateľ megaupload obvinenia poprel, zostáva vo väzbe

Kim Schmitz
Kim Schmitz

AUCKLAND - Zakladateľ popredného svetového servera na zdieľanie súborov megaupload.com Kim Schmitz dnes pred novozélandským súdom poprel všetky obvinenia z trestných činov spojených s jeho internetovým podnikaním. Požiadal súd o prepustenie na kauciu, proti tomu sa však dôrazne postavil štátny žalobca.

Sudca si vyhradil právo rozhodnúť o kaucii predtým, než rozhodne o jeho vydaní do USA, a Schmitz zostane najmenej do stredy vo väzbe.Nemec Schmitz, ktorý vystupuje pod menom Kim Dotcom, je na Novom Zélande stíhaný za porušovanie zákonov o ochrane duševného vlastníctva a pranie špinavých peňazí. "Pán Dotcom dôrazne popiera akékoľvek kriminálne správanie," povedal na súde podľa agentúry Reuters jeho advokát Paul Davison. Dodal, že prepustenie na kauciu je odôvodnené, pretože u jeho mandanta nehrozí útek ani obnovenie podnikateľskej činnosti.

Štátna zástupkyňa Anne Tooheyová potom uviedla, že u Schmitza alias Dotcoma je riziko úteku "najvyššieho stupňa". Obžalovaný má podľa nej prístup k peniazom, môže si ľahko zariadiť odcestovanie, vystupuje pod rôznymi menami a v minulosti už pred obvineniami z trestných činov unikal. Podľa obhajcov mu ale úrady odobrali pasy, zmrazili bankové účty a obvinený chce s nimi spolupracovať, čo dokazovali jeho plánom zariadiť si na Novom Zélande trvalý domov.

Sudca David McNaughton má dnes tiež rozhodnúť o Dotcomovom vydaní do USA, najprv však chce rozhodnúť o jeho žiadosti o prepustenie na kauciu. Jeho písomné rozhodnutie sa čaká najskôr v stredu a do tej doby zostane obvinený vo väzbe. "Vzhľadom k šírke a závažnosti problémov okolo tejto žiadosti o prepustenie na kauciu si vyhradzujem právo na rozhodnutie v tejto veci," povedal sudca. S Dotcomom sú v Aucklande obvinení ďalší dvaja Nemci a jeden Holanďan. Ich žiadosti o prepustenie na kauciu bude súd prejednávať oddelene.

Ministerstvo spravodlivosti USA minulý týždeň začalo voči Dotcomovi trestné stíhanie a americké úrady požiadali Nový Zéland o jeho vydanie. USA a Nový Zéland majú štandardnú zmluvu o vydávaní obvinených, ale ak k nemu má dôjsť, musia byť príslušné obvinenia trestným činom v oboch krajinách, upozorňujú právny experti.

Zablokovaný server megaupload.com podľa amerických vyšetrovateľov zdieľaním filmov a ďalšieho chráneného obsahu spôsobil majiteľom práv škodu za pol miliardy dolárov. Zarobil tým údajne viac než 175 miliónov dolárov. Dotcom bol minulý týždeň po kroku Spojených štátov voči serveru spolu s tromi spolupracovníkmi zadržaný v Aucklande. Štátna zástupkyňa dnes na súde oznámila, že v Európe boli zatknutí už aj ďalší dva jeho spoločníci, Nemec Sven Echternach a Estónec Andrus Nomm.

Pátra sa tak už len po 35-ročnom grafickom dizajnérovi zo Slovenska Júliusovi B. Americké úrady vzhľadom k počtu podozrivých označili prípad za "megakonšpiráciu". Novozélandská polícia na základe amerického zatykača vykonala v piatok razie v desiatke objektov v Aucklande a nakoniec šéfa serveru chytila v jeho sídle zvanom Dotcom Mansion vo veľkom trezore, kde bol nájdený s puškou v ruke.

Policajti na mieste zabavili niekoľko luxusných áut vrátane ružového Cadillacu z roku 1959 a legendárny Rolls Royce Phantom. Zabavila nájdené peniaze a zbrane a zablokovala na účtoch či v aktívach zadržaných asi osem miliónov dolárov. Odborníci radia megaupload.com medzi pätnásť najnavštevovanejších serverov na svete. Obľubu si získal nielen svojou veľkosťou a funkčnosťou, ale aj vďaka priazni mnohých celebrít, ktoré služby serveru propagovali, ako napríklad americká speváčka Alicia Keys alebo rapper Kanye West.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu