Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na internete zúri vojna: Slovák pred FBI stále uniká!

Slovák Július Benčko je podľa informácií FBI na úteku Zobraziť galériu (5)
Slovák Július Benčko je podľa informácií FBI na úteku (Zdroj: photo.net)

AUCKLAND - Zakladateľ popredného svetového servera na zdieľanie súborov megaupload.com Kim Schmitz dnes pred novozélandským súdom poprel všetky obvinenia z trestných činov spojených s jeho internetovým podnikaním. Jeho spolupracovník Slovák Július Benčko (35) podľa FBI spravodlivosti stále uniká. Kybernetická vojna, ktorú v súvislosti so zablokovaním megauploadu vyvolala hackerská skupina Anonymous, však zúri ďalej.

Zablokovaný server megaupload.com podľa amerických vyšetrovateľov zdieľaním filmov a ďalšieho chráneného obsahu spôsobil majiteľom práv škodu za pol miliardy dolárov.

Nemec Schmitz, ktorý vystupuje pod menom Kim Dotcom, je na Novom Zélande stíhaný za porušovanie zákonov o ochrane duševného vlastníctva a pranie špinavých peňazí. "Pán Dotcom dôrazne popiera akékoľvek kriminálne správanie," povedal na súde podľa agentúry Reuters jeho advokát Paul Davison. Dodal, že prepustenie na kauciu je odôvodnené, pretože u jeho mandanta nehrozí útek ani obnovenie podnikateľskej činnosti.

Štátna zástupkyňa Anne Tooheyová potom uviedla, že u Schmitza alias Dotcoma je riziko úteku "najvyššieho stupňa". Obžalovaný má podľa nej prístup k peniazom. môže si ľahko zariadiť odcestovanie, vystupuje pod rôznymi menami a v minulosti už pred obvineniami z trestných činov unikal.

Schmitz bol minulý týždeň po kroku Spojených štátov voči serveru spolu s tromi spolupracovníkmi zadržaný v Aucklande a po ďalších troch sa pátra. Ide o jedného Nemca, Estónca a 35-ročného grafika z Košíc Júliusa Benčka. Ten si mal podľa informácií FBI v roku 2010 vďaka megauploadu zarobiť vyše milióna dolárov (v prepočte okolo 775-tisíc eur). Kde sa momentálne nachádza, nie je známe. Pred šiestimi rokmi zrušil živnosť na Slovensku a dlhodobejšie žije v zahraničí.

Zľava: Bram van der Kolk, Finn Batato, Mathias Ortmann a Kim Dotcom

Na internete zúri vojna:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Novozélandská polícia na základe amerického zatykača vykonala v piatok razie v desiatke objektov v Aucklande a nakoniec Schmitza chytila  v jeho sídle zvanom Dotcom Mansion vo veľkom trezore, kde bol nájdený s puškou v ruke. Policajti na mieste zabavili niekoľko luxusných áut vrátane ružového Cadillacu z roku 1959 a legendárny Rolls Royce Phantom. Zabavila nájdené peniaze a zbrane a zablokovala na účtoch či v aktívach zadržaných asi osem miliónov dolárov.

Dotcomovi zabavili luxusný vozový park

Na internete zúri vojna:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Hackerská skupina Anonymous, ktorá žiada opätovné zapnutie megauploadu, v piatok zaútočila na webové stránky Bieleho domu aj FBI. V sobotu prišlo k napadnutiu stránky kancelárie francúzskeho prezidenta Sarkozyho a vládnych inštitúcií v Poľsku. Do budúcnosti údajne plánuje zhodiť aj YouTube, Facebook či stránky OSN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu