Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Lyžujete v zahraničí: Pozrite sa, v ktorých štátoch musíte nosiť prilbu!

Deti by bez prilby lyžovať nemali vôbec Zobraziť galériu (3)
Deti by bez prilby lyžovať nemali vôbec

BRATISLAVA - Slováci najčastejšie cestujú za zimnými športmi do Rakúska, Talianska, Francúzska, Švajčiarska, Slovinska a Českej republiky. V každej z nich platí iný predpis na nosenie ochrannej prilby.

Lyžovanie sa zmenilo
Lyžovanie už nie je také ako kedysi.  Široké, do hladka vyratrakované zjazdovky lákajú k rýchlym zjazdom. Karvingové dlhé oblúky po hrane lyže vedú k agresívnejšej jazde bez straty rýchlosti po umelom snehu vytvrdnutom  ako skala. K tomu treba pripočítať niekedy až nadmerné množstvo lyžiarov, ktorých v pohode zvláda vyviezť najmodernejšia sedačka vďaka svojej vysokej kapacite. Horšie to už je na svahu, kde sa lyžiari a snoubordisti sústreďujú práve pre najťažšími úsekmi, kde hrozí pád.  A Pád bez prilby môže na dnešných tvrdých zjazdovkách spôsobiť vážne zranenia hlavy. Nie náhodou stúpajú v štatistikách Horskej služby prípady zrážok lyžiarov, ktorí si nečakane prekrížili  dráhy.

Freeride a Freestyle
Každý kto sa snaží utiecť zo zjazdovky niekde do panenského snehu vie, že prilba, spoločne s ďalšími chráničmi sú povinnou výbavou jazdca. Freeride predsa nie je nekonečný prašan ale aj skaly, stromy,  trhliny. V našich končinách je to ale hlavne aj prejazd lesom, kde zrážka so stromom môže skončiť otrasom mozgu. O populárnych skiparkoch s rôznymi prekážkami ani netreba hovoriť, sem chodia mladí, ktorí svoje akrobatické kúsky robia zásadne s prilbou na hlave, aj keď často ide skôr o doplnok, vnímaný ako spoznávacie znamenie, že ide  o príslušníka tej ktorej komunity.

Lyžujete v zahraničí: Pozrite
Zobraziť galériu (3)


Krutá štatistika
Poranenia  hlavy, vnútrolebečné, alebo  zlomeniny lebky, sú najčastejšou diagnózou pri všetkých zraneniach. Tvoria okolo 30%! Zo štatistík vyplýva, že úmrtnosť pri poranení hlavy je viac ako päťkrát vyššia než u ostatných zraneniach. Pričom od roku 2003 narástol počet poranení hlavy viac ako na dvojnásobok! Je dokázané, že prilbou  môžete predísť  väčším poraneniam hlavy a mozgu až v 85% prípadov. Napriek všetkému na Slovensku ešte stále prevyšuje počet čiapkárov na prilbami. Prilby väčšinou vidíme na deťoch a u dospelých sú to inštruktori, tréneri, horská služba. A lekári pritom hovoria, že bez prilby to nejde. Prilby dnes v obchodoch nájdeme v každej cenovej hladine, začínajú na 30 €.    

Rýchlosť vs. ochrana
Riziko zranenia sa stúpa pri každom páde. Stačí krátke porovnanie:
- jazda na in line korčuliach - do 35 km/h. Prilba sa často používa.
- jazda na bicykli - do 70 km/h. Cyklista bez prilby je už dnes výnimkou. Povinná je mimo mesta, pre deti stále
- jazda na mopede - do 80 km/h. Prilba povinná.
- jazda na lyžiach – až do 100 km/h! Nosíte prilbu?

Lyžujete v zahraničí: Pozrite
Zobraziť galériu (3)


Rakúsko
U našich juhozápadných susedov je ochranná prilba  pri lyžovaní povinná iba pre deti do 15 rokov. Nariaďuje to športový zákon, ktorý tam platí. Za jeho porušenie však nevyplývajú žiadne sankcie.

Taliansko 
V Taliansku je situácia podľa vedúceho strediska pomoci a služieb občanom ministerstva zahraničných vecí Jozefa Cibulu prísnejšia. Pravidlá bezpečnosti upravuje zákon z roku 2003. Za ich porušenie hrozí pokuta až do 1000 eur. Používať prilbu musia deti do 14 rokov. Ak ju nemajú, ich rodičia či zákonní zástupcovia zaplatia od 30 do 150 eur. Jazda mimo zjazdovky v nebezpečných podmienkach bez prístroja na lokalizáciu v lavíne je sankcionovaná do výšky 250 eur. Ten, kto neposkytne prvú pomoc pri nehode, si môže pripraviť 250 až 1000 eur.

Francúzsko a Švajčiarsko
Na francúzskych lyžiarskych svahoch nie sú povinné ochranné prilby, a to ani pre deti. "Ale odporúčajú sa pre bezpečnosť," pripomína Cibula. O výške finančnej zodpovednosti za spôsobený úraz rozhoduje súd. Takáto povinnosť neexistuje ani vo Švajčiarsku. U maloletých je ich nosenie samozrejmosťou. Napríklad do lyžiarskych škôl ich inštruktor bez prilby nevezme. Platí tam ale všeobecná zásada Medzinárodnej lyžiarskej federácie, teda pohybovať sa po svahu tak, aby neprišlo k ohrozeniu iných osôb. V prípade jej porušenia, lyžiara napomenie traťová a záchranná služba, taktiež mu môže odňať zakúpený lyžiarsky lístok.

Slovinsko a Česká republika
V Slovinsku v súčasnosti neplatí povinnosť používania prilby na svahu. V budúcnosti sa počíta s jej zavedením pre všetky vekové kategórie. "Sú zavedené sankcie pri použití alkoholu na svahu až do výšky 200 eur a lyžiar zároveň musí opustiť svah," upozorňuje Cibula. Ani v Čechách nenariaďuje nosenie prilby žiadny zákon.

     
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu