Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ochranári sa dištancujú od útoku na fastfood v Košiciach

Následky bombového útoku v Košiciach
Následky bombového útoku v Košiciach

BRATISLAVA - Ochranári sa dištancujú od teroristických metód pri presadzovaní svojich myšlienok. Reagujú tak na viaceré medializované informácie o možnom prepojení bombového útoku na prevádzku nadnárodnej siete rýchleho občerstvenia v Košiciach s agendou ochrany práv zvierat.

 "My, predstavitelia slovenských mimovládnych environmentálnych organizácií a občianski aktivisti dlhodobo aktívni v oblasti ochrany životného prostredia a ochrany práv zvierat, chceme jednoznačne vyjadriť náš zásadný nesúhlas s týmto činnom. Odmietame použitie násilia na presadzovanie agendy ochrany prírody a práv zvierat," uvádzajú ochranári vo svojom vyhlásení, pod ktoré sa podpísalo 44 osobností.

Sú medzi nimi riaditeľ Greenpeace Slovensko Juraj Rizman, predseda Spoločnosti pre trvalo udržateľný život v SR Mikuláš Huba, predseda Ochrany dravcov (RPS) Jozef Chavko či environmentalistka a občianska aktivistka Ľubica Trubíniová.

Ohroziť nástražným výbušným systémom životy a zdravie ľudí nie je možné považovať za čin skutočného ochrancu zvierat, prízvukujú ochranári.

"Skutoční ochrancovia zvierat rešpektujú etické a morálne princípy, ktoré by im nikdy nedovolili v mene ochrany zvierat a životného prostredia ohroziť život, alebo zdravie iných živých bytostí," píšu vo svojom vyhlásení aktivisti. Takýto čin je podľa nich v príkrom rozpore s princípmi, na ktorých stojí moderné environmentálne hnutie.

"Sme presvedčení, že tento čin priamo ohrozuje dobré meno a výsledky dlhoročnej činnosti desiatok organizácií a tisícov ľudí, ktorí dennodenne svojou profesionálnou i dobrovoľníckou prácou zlepšujú a chránia životné prostredie, zachraňujú opustené a týrané zvieratá a zvyšujú občianske povedomie o ich právach," dodávajú ochranári. Stanovisko poslala hovorkyňa Greenpeace CEE Slovakia Lucia Szabová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu