Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chytili šialenca, ktorý v Košiciach odpálil bombu s klincami!

Košický McDonald's po výbuchu Zobraziť galériu (7)
Košický McDonald's po výbuchu (Zdroj: polícia)

BRATISLAVA/KOŠICE – Trestaný muž (32) s psychickými problémami, ktorý žije s rodičmi. To je podľa polície páchateľ bombového útoku, ktorý sa odohral 28. decembra 2011 popoludní v Košiciach, pred reštauráciou rýchleho občerstvenia na Ulici Protifašistických bojovníkov.

O jeho dolapení dnes informoval minister vnútra Daniel Lipšic. „To že sa podarilo stotožniť páchateľa v priebehu troch dní je rekord,“ uviedol. Spresnil, že ide o páchateľa, ktorý už bol súdne trestaný, je slobodný a žije s rodičmi. Ide o osobu, ktorá mala psychické problémy a už v minulosti spáchala násilný trestný čin – lúpež. 

O motíve minister špekulovať nechcel, ale nevylúčil ani možnosť extrémistického útoku. Páchateľ nevypovedá, ale rozlúčkové listy mohli naznačovať, že uvažoval o samovražde, ale o forme útoku, ktorý by bol so samovraždou spojený. Ide o Ladislava K. z okresu Košice.
 
Pri domovej prehliadke sa našli ďalšie súčasti na výrobu výbušnín, závet a dva rozlúčkové listy. „Páchateľ chcel pravdepodobne vo svojej činnosti pokračovať,“ dodal minister a pripomenul, že len náhodou sa pri útoku nikomu nič nestalo. Podľa Lipšica páchateľ pri zostrojení urobil chybu, preto boli následky menšie, ako by sa dalo očakávať.  „Prípady, ktoré v zahraničí nazývajú osamelí vlci, sa veľmi ťažko odhaľujú. Aj tento prípad však poukazuje, že polícia potrebuje kvalitnejšiu techniku,“ zdôraznil.
 
Poukázal na to, že ľudia by si mali viac všímať okolie, preto chce polícia vytvoriť manuál, ktorý by pomohol občanom indikovať potenciálne nebezpečenstvo, napríklad odložená batožina a podobne.
 
Od krajskej policajnej riaditeľky v Košiciach Jany Baranovej očakáva minister návrhy na povýšenie policajtov, ktorí sa zúčastnili rýchleho odhalenia páchateľa. „Muž použil bombu s úmyslom spôsobiť čo najväčšiu škodu na majetku a na životoch. Neváhal umiestniť ju do odpadkového koša, aj keď vedľa bolo dieťa v kočíku,“ povedala Baranová. 
 
Dodala, že polícii pomohol kamerový systém a preverením mailovej komunikácie sa podarilo nájsť výrobcu nástražného systému. „Ten ho vyrobil v auguste 2011 a páchateľovi ho odovzdal v jednej elektropredajni v septembri 2011,“ dodala s tým, že išlo o zariadenie pre modelárske účely. „Preto tento človek nie je obvinený, ale má postavenie svedka,“ spresnila. Všetky kompomenty použité na výrobu výbušniny, ktoré neskôr páchateľ zložil sú voľne dostupné na trhu. Systém nebol iniciovaný na diaľku, ale pomocou časovača.

Nástražný systém, ktorý polícia našla pri domovej prehliadke.
Veci, ktoré našli u
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: mik)

Nástražný systém, ktorý polícia
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: mik)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu