Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Vodič kamióna, ktorého zadržali v Turecku, dostane 25.000 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra (MV) SR a vodič českého kamióna Zdeněk Pekara, ktorého v decembri 2010 zadržali turecké orgány v rozpore s medzinárodnou dohodou o využití inštitútu tzv. kontrolovanej dodávky, sa dnes dohodli na finančnom zadosťučinení. MV SR zaplatí Pekarovi 25.000 eur.

Podľa hovorcu ministerstva Gábora Grendela ide o vyjadrenie solidarity, ktoré rezort očakával od tureckej strany. Generálna prokuratúra SR, ako aj Európska jednotka pre justičnú spoluprácu (EUROJUST) totiž potvrdili, že išlo o riadne koordinovanú akciu bezpečnostných orgánov viacerých európskych štátov v zmysle medzinárodného práva.

"Hoci je dnes nepochybné, že incident nespôsobila slovenská polícia, vítam toto finančné zadosťučinenie ako gesto zo strany Slovenskej republiky," vyhlásil Pekara.

Koncom roka 2010 kamión naložený látkou, pomocou ktorej mal objednávateľ vyrobiť heroín, smeroval ako kontrolovaná dodávka zo Slovenska do Turecka. SR požiadala o pomoc sedem krajín, ktoré boli o celej akcii informované.

Turecká polícia mala podľa dohody dosledovať transport tak, aby bolo možné identifikovať objednávateľov a výrobcov drog, ktorí chceli pomocou prepravovanej látky vyrobiť heroín a zásobovať ním Slovensko a západnú Európu.

Policajná akcia stroskotala po tom, čo sledovaný kamión zo Slovenska zadržala spolu s vodičom turecká polícia. Prokuratúra, policajný prezident Jaroslav Spišiak a minister vnútra Daniel Lipšic tvrdili, že slovenská polícia postupovala v súlade s predpismi a dohodu porušila turecká strana. Zatknutý vodič strávil celé Vianoce v cele a dostal aj ročný zákaz vstupu do Turecka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu