Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rokovanie Súdnej rady znemožnila zhorená súčiastka

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA – Iba škvrčanie sa ozvalo z reproduktora nahrávacieho zariadenia Súdnej rady hneď na začiatku jej dnešného rokovania.

Technická porucha spôsobila, že rokovanie museli odročiť na neurčito. V budove ministerstva spravodlivosti a Najvyššieho súdu SR, kde Súdna rada mala rokovať, podľa vyjadrenia technikov zhorela súčiastka v hlavnom rozvádzači. Najvyšší orgán súdnej moci tak dnes nemohol voliť podpredsedu Najvyššieho súdu SR, ani sa vyjadriť k diskriminačným žalobám, čo mali členovia pôvodne v programe. Zišli sa z celého Slovenska, predseda rady Štefan Harabin ich pozval na obed.

Predseda Súdnej rady SR a Najvyššieho súdu Štefan Harabin stihol na začiatku rokovania predniesť netradičnú novoročnú zdravicu. Zavinšoval, aby tento rok nebol taký neústavný, plný atakov na Súdnu radu a aby neboli schvaľované zákony bez podpisu prezidenta.

„Viete si predstaviť, aby v právnom štáte boli justičné zákony bez podpisu prezidenta, veď to ani v Ugande nie je,“ povedal po predčasnom konci rokovania novinárom.

Harabin hovoril aj o aktuálnej kauze Gorila a poukázal na ministerku Žitňanskú. „Mne sa ale páči, že pani Žitňanská rok a pol hovorí, ako bojuje proti korupcii, zatiaľ nepodala ani jedno trestné oznámenie a minulý týždeň vo vláde hlasovala za zachovanie korupcie v štátnom orgáne,“ vyhlásil Harabin, ktorý narážal na hlasovanie o odvolaní Anny Bubeníkovej z čela Fondu národného majetku pre podozrenia vyplývajúce voči nej zo spisu Gorila. Ministri za SDKÚ-DS Bubeníkovú podržali.

„Je to farizejstvo, bojovať proti korupcii a hlasovať a konať za korupciu,“ povedal Harabin. O autenticite Gorily podľa neho rozhodla vláda. „Ja som nič nepreukazoval, vláda preukazovala identickosť materiálu, keď hlasovala, že korupčník nemôže byť vo FNM, nie ja som hlasoval,“ povedal. Ako dodal, v spise sú viacerí politici, ktorí tými istými rukami, ako brali peniaze, hlasovali v parlamente za zriadenie špeciálneho súdu pre boj s korupciou. „Nezdá sa vám, že títo politici okiadzajú justíciu už možno desať rokov len preto, aby zahmlili svoje korupčné správanie,“ spýtal sa.

Na margo toho, že v spise Gorila sa spomína aj meno Roberta Fica, s ktorým bol Harabin v minulosti vo vláde, predseda NS SR povedal: „Pokiaľ viem, o pánovi Ficovi sa tam nehovorí, že by bral nejaké peniaze. Som to čítal celé, ani v jednom slove, pán Fico tam rozoberá politickú situáciu, ale nie o peniazoch“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu