Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

SHMÚ varuje: Slovensko opäť zasiahne silný vietor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Meteorológovia aj dnes varujú pred vetrom na severe Slovenska, výstrahu tretieho stupňa však oproti štvrtku (5.1.) znížili na prvý. Očakáva sa, že vietor miestami dosiahne v nárazoch rýchlosť 20 až 25 metrov za sekundu. Na severe, ako aj severozápade sa môžu tvoriť i snehové jazyky.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) okrem toho vydal pre vietor najnižšiu výstrahu aj pre západ územia. Ten tu môže v nárazoch dosiahnuť 15 až 20 metrov za sekundu.
      
Sneženie a počasie vo štvrtok skomplikovalo dopravu na cestách vo viacerých regiónoch. Podľa Slovenskej správy ciest (SSC) sú v súčasnosti všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty v SR zjazdné, pričom ich povrch je vlhký až mokrý. Na diaľnici D1 v úseku Žilina, Ivachnová- Bôrik je vrstva kašovitého snehu do jedného centimetra, informuje na svojom webe zjazdnost.sk.
      
Vozovky ciest I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. V hornatejších oblastiach stredného Slovenska sa na vozovkách nachádza vrstva utlačeného, miestami zľadovateného snehu. Všetky horské priechody sú zjazdné.
      
Snehové jazyky sa podľa SSC tvoria na cestách v okrese Poprad, ako aj na celej Orave. Hmla s dohľadnosťou do 100 metrov je v okolí Makova. Dopravu v okolí Kremnických Baní zase komplikujú prevrátené kamióny s drevom, v dôsledku čoho je neprejazdná cesta I/65. "Pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko vzniku poľadovice," varujú vodičov cestári.

Zákaz prejazdu horských priechodov Šturec a Donovaly pre všetky kamióny platí aj dnes dopoludnia. Podľa informácii z dispečingu Banskobystrickej regionálnej správy ciest (RSC), v tejto časti okresu stále sneží a na cestách je vrstva utlačeného snehu do šiestich centimetrov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu