Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Primátor Z. Moraviec vyzýva: Vyšetrite krvavý rómsky útok, zásah polícia nezvládla!

Policajti sa Rómov báli, tvrdí Lednár Zobraziť galériu (4)
Policajti sa Rómov báli, tvrdí Lednár

BRATISLAVA/NITRA - Policajti nezvládli zásah proti desiatkám Rómom, ktorí mali počas silvestrovskej zábavy napadnúť mladých obyvateľov Zlatých Moraviec. Tvrdí to nahnevaný primátor Peter Lednár. Hliadka sa podľa jeho informácií rozvášnených Rómov bála, ale proti sťažujúcim sa obetiam zasiahla.

Lednár to tvrdí vo svojom otvorenom liste ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi, ktorý zverejnil na webe Zlatých Moraviec. Žiada dôkladné vyšetrenie celého incidentu aj zásahu polície. Ten považuje za mimoriadne nevydarený a podľa neho "prilial oheň do už aj tak napätej situácie ohľadom rómskej zatiaľ menšiny."

"Zhrození občania" mu totiž opisovali udalosti inak, ako tvrdí polícia vo svojej správe. Počas osláv Silvestra sa v Zlatých Moravciach konalo množstvo akcii. Svoj bál mali aj Rómovia, ktorých sa v priestoroch na Robotníckej ulici zhromaždilo niekoľko desiatok. 
 
"Ako to už na akciách tohto typu býva zvykom, alkohol tiekol prúdom," pokračuje primátor. Potom však údajne opití Rómovia začali obťažovať okoloidúcich. Po čase sa vraj utvorila skupina niekoľkých desiatok Rómov, ktorí sa ozbrojili "rôznymi železnými tyčami, boxermi a inými vecami, ktoré by sa dali určite radiť k útočným zbraniam." Potýčka prerástla do krvavej bitky a situácia sa vymkla spod kontroly. Siedmi mladí ľudia skončili s pomliaždeninami, zlomeninou, či reznými ranami. Ani jeden nebol Róm, zdôraznil primátor.
 
"Na zvládnutie situácie boli privolané policajné hliadky - celkovo 4 vozy," píše Lednár. Policajti vraj "so strachom v očiach pozorovali rozzúrený dav Rómov a neúspešne sa ho snažili upokojiť." Keď sa obete útoku na policajtov oborili, prečo nič nerobia, tí ich mali napadnúť.
 
Tieto informácie sú však v rozpore s tvrdením nitrianskej policajnej hovorkyne Boženy Bruchterovej, ktoré poskytla Topkám včera. Keď podľa nej hliadka dorazila na miesto, bitka už neprebiehala. Medzi dvoma skupinami bola len "slovná výmena, ktorá sa po výzve polície skončila." Prípad sa už vyšetruje a polícia deň po incidente prijala aj dve trestné oznámenia.
 
Zvládli teda policajti situáciu, či nie? O vyjadrenie sme požiadali ministerstvo aj krajskú políciu. "Na základe informácii, ktoré boli 2. Januára zverejnené na internete, sme vykonali na príslušnom Obvodnom oddelení PZ kontrolu a zároveň prešetrujeme aj zákonnosť postupu policajtov," reagovala Bruchterová. Informácie o pokračovaní kauzy vám prinesieme.
 
Primátor vyzýva ministra na dôkladné vyšetrenie prípadu, identifikáciu útočníkov a na vyvodenie dôsledkov aj voči strážcom zákona, prítomným na zásahu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu