Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za kaprov si tento rok nepriplatíme, niekde dokonca zlacneli

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ceny kaprov, ktoré sa stali tradičnou súčasťou štedrovečerných stolov, sa oproti minulému roku nezmenili. Niekde dokonca zlacneli. Ceny živých kaprov sa v obchodných reťazcoch pohybujú od 2,99 eura za kilogram, ryby za o čosi vyššie ceny ponúkajú súkromníci.

"Ceny sú totožné s minuloročnými, napriek tomu, že ceny vstupov, najmä krmív a energií, sa neustále zvyšujú," povedal pre agentúru SITA Milan Kollár zo spoločnosti Rybospol.

Tento rok bol pre chov rýb podľa Kollára vcelku úspešný, pretože sa Slovensku vyhli povodne i extrémne horúčavy. "Produkcia rýb je približne o 10 percent vyššia ako vlani," uviedol Kollár. Na Slovensku je však málo kaprových rybníkov a preto sa kapry dovážajú najmä z Čiech. "V Čechách sa kapry chovajú na veľkých rybničných plochách, jednotkové náklady sú nižšie ako u nás, a to i napriek zvýšeným nákladom na dovoz," vysvetlil Kollár s tým, že súčasné pomery nemotivujú k zakladaniu nových rybníkov.

Na Slovensku, podobne ako v Čechách, sa väčšina vianočných rýb predáva na ulici z vypožičaných kadí, pričom dochádza k týraniu zvierat. "Utrpenie a stres takto provizórne predávaných rýb spôsobuje samozrejme zníženie ich kvality," tvrdí Kollár. Jestvujúci stav je tiež navyše v rozpore so smernicami EÚ, ktoré pojednávajú o dobrom zaobchádzaní so zvieratami. "Vo vyspelejších štátoch sa všetko živé predáva na farmách, kde zvieratá vrátane rýb boli vychované. Tam sú rýchlym a bezbolestným spôsobom pred zákazníkom usmrtené a podľa želanie aj spracované," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu