Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Figeľ: Zdravotníctvo Slovensko 20 rokov viac komentuje ako rieši

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA - Zdravotníctvo, je podľa predsedu KDH Jána Figeľa veľká a náročná agenda, ktorú Slovensko viac komentuje, ako rieši už 20 rokov.

„My sme boli pri tejto agende na úvod, keď náš minister Alojz Rakús zavádzal prvopočiatky slobodného systému. Napríklad právo slobodného výberu lekára, ktoré dnes je samozrejmosťou a dnes už máme oveľa viac nových možností v systéme. Ale ten je zadlžený a tak, ako bol nastavený, je neudržateľný,“ povedal Figeľ.

Opatrenia, ktoré nominant KDH minister zdravotníctva Ivan Uhliarik prijímal od začiatku, boli podľa Figeľa náročné a prinášajú ovocie. „Zmenená lieková politika a to, že má Slovensko referencovanú druhú najnižšiu cenovú úroveň v rámci EÚ znamená lacnejšie lieky. Zastavili sme hroziaci kolaps Všeobecnej zdravotnej poisťovne, doslova z večera na ráno jej hrozila nútená správa. Pripravili sme a uzákonili systém platby za diagnózu, DRG systém, ktorý už iné štáty dávno používajú, pretože je spravodlivý, motivujúci, transparentný, na Slovensku iní ministri nezaviedli. Keď predchodca Valentovič chcel zrušiť tisíce lôžok, bol zrušený minister, nie lôžka. Minister Uhliarik na jar tohto roku optimalizoval lôžka a oddelenia na Slovensku vo veľkom rozsahu. Mal odvahu urobiť takéto zoštíhľujúce kroky preto, aby v systéme bolo menej strát a viac vyváženosti alebo udržateľnosti,“ vyhlásil Figeľ. Takéto kroky treba aj ďalej rozvíjať.

To, k čomu sa odhodlali lekári, napriek ústretovosti, napriek ponuke, považuje Figeľ za nezodpovednosť. „Považujem to za branie pacientov ako rukojemníkov. Pretože podmienky, ktoré dnes sú podpísané v memorande boli na stole 30. novembra, tzn. nemuselo dôjsť ani k dokonaniu výpovedí a ani k realizácii núdzového stavu. KDH malo odvahu prevziať ťažké rezorty, kde kolabovali železnice a nemocnice, kde však sme boli schopní prijať rozhodné opatrenia,“ zdôraznil s tým, že je iné, keď štrajkujú rušňovodiči, alebo keď sú takto odkázaní pacienti na lôžkach, alebo novorodenci v inkubátoroch.

„Toto považujem za rozpor s Hippokratovou prísahou a samozrejme aj s konkrétnou zodpovednosťou ľudí v pracovnom pomere. Hodiť sa na PN-ky kolektívne? Nech sa nečudujú tí, ktorí dnes vnímajú veľkú antipatiu spoločnosti voči takejto forme protestu. Pretože od októbra na Slovensku zlacnela odvaha a zdražel rozum,“ vyhlásil Figeľ.

Povalená vláda nemá podľa predsedu KDH toľko kompetencií a možností riešiť všetko ako za normálnych pomerov. „Ozdravovanie v zdravotníctve je výzvou nielen pre ministra, ale pre všetky úrovne riadenia a osobitne aj pre zúčastnených. To, ako k podobnej téme pristúpili zdravotné sestričky je podľa mňa oveľa krajší a zodpovednejší príklad ľudského rozmeru zdravotníka. Profesie, ktorá narába s tým najcennejším,“ povedal s tým, že KDH sa zodpovednosti nebojí, ani neuteká od nej.

„Skôr som presvedčený, že v tomto rezorte, ako málokde inde, je rozvíjaná téma hodnôt, bioetiky, vzťahu k dôstojnosti ľudského života a každej osoby,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu