Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odborári: Zmier je ohrozený, porušenie memoranda spôsobí vážne následky

Marián Kollár a Ján Sýkora
Marián Kollár a Ján Sýkora

BRATISLAVA - Sociálny zmier, ktorý malo zabezpečiť memorandum medzi vládou a lekárskymi odbormi, je podľa odborov ohrozený.

"Dohody sa majú dodržiavať, sociálny zmier, ktorý mal byť dosiahnutý plnením záväzkov z memoranda, je ohrozený, zodpovednosť v tejto chvíli je na každom poslancovi, porušenie záväzkov z memoranda môže spôsobiť vážne následky až odchod lekárov," vyhlásil počas rozpravy k návrhu novely zákona, ktorý ma reflektovať lekárske požiadavky, pred rokovacou sálou podpredseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Ján Sýkora. V postoji ho v bielych plášťoch prišli podporiť aj jeho kolegovia.

"Prišli sme do Národnej rady SR, aby sme sa presvedčili, či je SR právnym štátom, či je ešte krajinou, v ktorej platia dohody na úrovni najvyšších ústavných činiteľov, alebo je iba džungľou, kde neplatia dohody podpísané premiérkou," skonštatoval Sýkora. Lekárski odborári preto stále veria, že ich vláda nechce v priamom prenose pred očami verejnosti podviesť a zabezpečí v parlamente podporu legislatívnych zmien, ku ktorým sa v memorande zaviazala.

Odbory podľa svojich slov veria, že poslanci vládnej koalície nestratia svoju morálnu tvár, keďže bremeno porušenia záväzkov sa presúva aj na ich plecia. Za nebezpečné tiež považujú vytvorenie precedensu, keďže nebude naplnená dohoda s kabinetom. "Každý, kto bude uzatvárať dohodu s vládou, bude odteraz trvať na splnení svojich požiadaviek predtým, ako bude plniť svoje záväzky, strata bazálnej dôvery sa prenesie na každú ďalšiu vládu," povedal Sýkora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu